Особености на 5- и 6-годишното дете

641
Особености на 5- и 6-годишното дете

Към петата си година децата стават по-спокойни

Децата растат бързо, а всяка следващата година е важна за физическото и психическото им развитие. Какви са особеностите на децата на 5 и 6 години?

5 години
Към петата си година децата стават по-спокойни. Движенията им стават по-координирани, убедително правят скокове, прескачат препятствия, хващат топка. В същото време им е трудно да запазват една и съща поза продължително време. Издръжливостта им не е толкова добре тренирана за това.

Поява на основни черти от характера
На тази възраст при детето са формирани 80% от отрицателните и положителните черти на характера. Ако дъщеря ви или синът ви все още не са научени да бъдат подредени, по всяка вероятност ще си останат мърляви и в бъдеще.

„Трябва” и „искам”
Трябва да научите детето си да сдържа желанията си, а също така да разбира, че „трябва” в някои случаи е по-важно, отколкото „искам”.

Вижте още: Депресия мъчи и 3-годишните

6 години
На 6-годишна възраст децата имат представа за много природни явления и познания за обществения живот. В някои случаи тези знания са повърхности и неточни. За целта е необходимо да обясните ясно и пълно на децата си явленията, с които му предстои да се справя в училище.

Например, запознайте по-добре детето с магазина, библиотеката, музея и т.н. Разкажете му какво правят хората там, с какво се различават професиите им и каквото още сметнете за добре.

Запознаване с училището
Скоро детето ви започва да ходи на училище. Запознайте го отрано с него, като не просто му посочвате сградата. Влезте вътре и направете опознавателна разходка.

Лични качества
В училище детето ще осъществява тесни контакти с другите ученици. Важно е да научите мъника на комуникативност, добронамереност и разбиране.Добави коментар