Основното след 7-ми клас

35
Основното след 7-ми клас

Предучилищната задължителна за четиригодишните след 2016 г.

Основно образование ще се завършва след седми клас, а не както досега – след осми. Това реши парламентът.

Според текстовете при учениците от първи до 4 клас отпадат оценките, за да се избегне излишният стрес. Така учениците до 4 клас няма да повтарят годината, а от 5 клас ще може да се преминава в 6-и и с една двойка - при условие, че ученикът има минимум четворки по останалите предмети.

От 2016 г. на предучилищна подготовка задължително ще трябва да ходят децата, навършили 4 години, предвиждат още законовите промени. Дотогава предучилищната е задължителна за 5-годишните, ако учебната година съвпада с навършването на възрастта.На училище, по решение на родителите, в първи клас може да се запишат и 6-годишните. Родители, които не осигуряват присъствието на децата си в детската градина или в училището, ще се наказват с глоба в размер от 50 до 150 лева, а при повторно нарушение - от 100 до 500 лева, предвижда законът, съобщава bTV.

Депутатите решиха още държавна субсидия за частните детски градини и училища да се въведе от 2016 г. Причината – ако влезе в сила сега, това би генерирало държавен разход от 10 милиона лева, който след 4 години нямало да бъде проблем, отбеляза образователният министър Сергей Игнатов.

След въвеждането на субсидията таксите за частни занимални и училища няма да отпаднат, но ще бъдат намалени с процента, който държавата им дава, очаква министърът. Благодарение на държавното подпомагане повече семейства ще могат да си позволят частно образование за децата си, като същевременно, заради демографската ситуация, не може да се очаква в тези учебни заведения масово да "нахлуят" деца, добави още Игнатов.Добави коментар