Още пари за детски градини

49
Още пари за детски градини

За децата с увреждания и с ниски доходи

Деца с увреждания и деца от семейства с ниски доходи ще посещават детските заведения и ще използват различни социални услуги напълно безплатно в рамките на проекта „Социално включване", финансиран от социалното министерство със заем от Световната банка.

По проекта са одобрени 63 общини, в които ще бъдат изградени детски градини и общностни центрове за подкрепа на децата в предучилищната им подготовка.

Днес бяха подписани договорите на 33 общини, а през следващия месец останалите 30 общини също ще имат договори, съобщи социалният министър Тотю Младенов. Заемът от Световната банка е на стойност 40 милиона евро.

Средствата по проекта „Социално включване" ще се използват за изграждане или ремонт на сгради на детски заведения, както и за предоставяне на социални услуги на децата и техните семейства.

Финансирането се отпуска за срок от 2 години, а след това общините трябва да осигурят услугата за поне 5 години, обясни социалният министър Тотю Младенов.

Министърът се надява, че след като приключи финансирането от Световната банка, и по оперативната програма „Развитие на човешките ресурси", и със средства на съответните общини проектите ще продължат, защото са много важни.

В София ще бъдат изградени два общностни центъра за деца от уязвимите групи, които ще се намират в районите „Слатина" и „Овча купел". Това ще бъдат детски градини, но не от обикновен тип, разказа столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Освен децата, които ще пребивават целодневно там, ще може да се работи с родителите, ще има дневен център за интеграция на деца от етнически малцинства, както и за деца с увреждания", обясни градоначалникът на София.

Средствата за двата центъра са на стойност над 6 милиона лева, а центровете ще се посещават от над 100 деца и техните семейства, съобщи Дарик радио.



Добави коментар