Оригването на бебето - какво трябва да знаете?

8209
Оригването на бебето - какво трябва да знаете?

Защо бебетата трябва да се оригват?

Защо бебетата трябва да се оригват? И наистина ли е толкова важно след хранене? Наред със смяната на памперсите, повиването и къпането, едно от първите родителски умения, на които трябва да се научите е да оригвате бебето си. Въздухът, който попада в стомашно-чревната система образува газове и трябва да се освободят.

Понякога оригването може да е съпроводено с малко повръщане или лигавене, затова е добре да имате кърпа, за да не се изцапате.

Но защо е нужно да оригвате бебето си?

Когато газовите мехурчета са в стомаха на вашето бебе, те могат да причинят усещане за дискомфорт, което често кара бебетата да се свиват или плачат. И тъй като те използват плача като сигнал, за да съобщят почти всяко чувство, независимо дали са уморени, гладни, мокри или отегчени, може да е трудно да се разбере дали плачът се дължи на газове. Ето защо оригването след хранене е важно за комфорта на малкото.

Как се образуват газовете в коремчето на бебето?

Поглъщане на въздух - когато бебетата сучат или пият от бутилка, те неизбежно поглъщат малко въздух, който слиза в стомаха им заедно с млякото. 

Храносмилане - разграждането на определени храни в дебелото черво от бактерии може естествено да предизвика газове. Това включва както храната, която бебето консумира, така и тази, която майката консумира и предава в кърмата си.

Алергична реакция или непоносимост към храна - ако бебето суче и има непоносимост към определени храни от диетата на мама или към вид мляко, тялото му може да реагира, като създава повече газове.

Ако оригването не облекчава дискомфорта на бебето, опитайте други позиции и техники, за да помогнете на газовете – масаж на коремчето, натискане на крачетата леко. Ако няма резултат, сменете храната или вашата диета. Имайте предвид, че сред най-често срещаните виновници за газовете са млечните продукти - мляко, сирене, сладолед, но всяко дете е индивидуално, затова трябва да намерите тези, които са добри за вашето бебе.Добави коментар