Обявиха ваканциите

37
Обявиха ваканциите

И датите за матурите

Първата школска есенна ваканция ще дойде само след месец и половина учене. Това стана ясно, след като излезе официалната заповед на просветното министерство за учебното време след 15 септември, съобщи novini.bg.

Децата трябва да залягат над учебниците от 15 септември до 29 октомври, след което ще бъдат разпуснати за кратка ваканция. Те трябва да бъдат отново в класните стаи на 2 ноември.

Следващата почивка за учениците ще започне с началото на Коледните празници. 24 декември е обявен за неучебен ден и начало на Коледната ваканция, която завършва чак на 8 януари.

Покрай големите зимни празници се събират общо 16 дни почивка. Но освен тях учениците ги очаква и още една изненада през студените месеци - втора ваканция през зимата от 23 до 29 февруари.

Пролетната ваканция е насрочена след първата седмица на април. За всички ученици, без абитуриентите, почивката настъпва на 7-и и приключва на 16 април. Дванайсетокласниците ще почиват символично по Великден – само от 12 до 16 април.

Ваканции са осигурени благодарение на нов график за изпитите за външно оценяване и матурите. Просветното министерство въвежда концентриран изпитен период през месец май. Тогава ще са съсредоточени всички тестове за външно оценяване и на изпит ще се явят както най-малките четвъртокласници, така и седмокласниците и абитуриентите.

От 9 до 15 май плътно са заложени изпитите за четвъртокласниците. На 21 май започват съдбоносните дати за по-големите ученици, когато е изпитът след 7 клас и матурата по Български език и литература.

Само с ден промеждутък, на 23 май, изпитите продължават с теста след седми клас по математика и втората задължителна матура по избор. На 4, 5, 6 юни в графика са заложени изпитите за външно оценяване след 7-и клас съответно по чужд език, обществени и природни науки. Матурите по желание дванайсетокласниците могат да държат в периода от 26 май до 4 юни.Добави коментар