Няма лек срещу колики

514
Няма лек срещу колики

Лекарствата не действат, сочат нови проучвания

Съществуват десетки ефикасни методи за облекчаване на бебешките колики и съкращаване на часовете плач - най-вероятно това си мислите, ако сте търсили решение на този проблем в интернет. Новите проучвания показват обаче, че хранителните добавки и други алтернативни терапии, прилагани в борбата с коликите, не са толкова ефективни.

"След като прегледах доказателствата по отношение на медикаментите, прилагани в тази област, ми е трудно да кажа, че съществува някакво ефективно лечение," смята изследователят от Медицинското училище в Ексетър, Великобритания, Рейчъл Пери. "Имаме нужда от още малко изследвания, преди да ви посъветвам за какво да излезете и да похарчите парите си", допълва тя.

Бебешките колики са често срещано състояние, което засяга най-много една четвърт от малките деца. Основните причини за него все още са неизвестни, което предполага, че няма безопасно и ефективно лечение. За щастие, плачът - който може да продължи с часове всеки ден - обикновено изчезва, когато бебето навърши няколко месеца и за малкия организъм не остават никакви последици, твърдят експерти.

Нов доклад, публикуван в английското списание "Педиатрия", обобщава всички допълнителни и алтернативни лекарства, както и хранителни добавки срещу колики - включително билкови екстракти, захар, вода, пробиотици, масаж и други. Учените са провели 15 проучвания на 944 бебета, като са тествали всяко от тези лечения.

Един от направените експерименти сочи, че в известна степен копърът има положителен ефект. При 65 процента от бебета, които са пили чай от семената на копър, се наблюдава затихване на коликите. Подобни са резултатите и при приемането на билков чай от копър и лайка.

Въпреки тези резултати, проведените проучвания са малко и нито едно от тях не може научно да посочи ефикасното лекарство. Нито пък да даде категоричен изход от проблема на родителите. "Това не означава, че няма лек срещу коликите, ние просто не го знаем", казва Пери.

Нейният колега д-р Ернст смята, че най-добрият съвет е родителите да избягват алтернативните терапии срещу колики. "Нежната любов и грижа може да се окажат най-добрият подход," допълва ученият.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 1

"Нежната любов и грижа може да се окажат най-добрият подход," Д-р Ернст, заповядайте в къщи да ми покажете как "Нежната любов" ще облекчи коликите на бебето ми! С радост ще почерпя от вашия "опит" в това начинание.


  • 1

Добави коментар