Няколко важни стъпки към успешните отношения с връстниците

147
Няколко важни стъпки към успешните отношения с връстниците

Как да научим детето да дружи

Пускайки детето на детска градина, много родители разчитат, че именно там то ще се научи да дружи, да общува с нови хора, да носи отговорност за постъпките си пред другите хора. Не винаги обаче очакванията ни се сбъдват. Или поне не толкова бързо, колкото ни се иска. Причините могат да бъдат най-различни.

За щастие, родителите могат да направят някои постъпки към постигането на успех.

Развивайте увереността на детето

Приятелите са случайност

Увереността на детето в себе си играе сериозна роля при формирането на отношенията в новия колектив. Малкото дете, което знае, че е обичано, че светът около него е безопасен и мнението му бива чувано, няма да изпита сериозни проблеми при адаптирането към нова среда.

Ако някой откаже да дружи с него, то с лекота ще си намери място в друга компания. За да засилите чувството на увереност в себе си, отнасяйте се съм детето като към личност, уважавайте решенията му и го учете да бъде самостоятелно.

Учим се да се запознаваме

Всяко дете, което знае фрази за запознанства, сполучва бързо и с лекота в общуването с нови хора. Мъникът бързо ще намери съмишленици за игра, ако може да каже: „Здравей! Казвам се Иван, искаш ли да си поиграем заедно?”. Учете детето си на най-простичките фрази: „Здравейте!”, „Благодаря!”, „Как се казваш?”, „Може ли да си поиграя с камиончето ти?”.

Ако детето ви се притеснява от другите деца, пробвайте да разиграете следната игра у дома: вземете в ръка любимите му играчки и възпроизведете различни ситуации на запознанство. Освен това можете да обсъждате с детето различни поведения на непознати деца.

Друг важен момент – обсъждайте с детето си какво се случва в детската градина, как се държат другите деца, възникват ли конфликтни ситуации и как е добре да се излезе от тях.

Магия и приятелство в новите книжки с Дора

Умението да споделяш


Учете детето си да споделя и разменя играчки с другите деца. Именно така то се научава да слуша събеседника, да учита неговите интереси и да води преговори. Детето ви е препоръчително да увладее умението да споделя преди да влезе в детска градина.

Учим се да разрешаваме конфликти

Дори на най-спокойното и мирно дете може да му се случи конфликтна ситуация с връстници. Споровете са чести, все ще се намери нечии интереси да се сблъскат. Случват се физически разправи.

Научете детето си да изказва уверено мнението си, да каже „това не ми харесва”, „не искам да правя това” или просто „не”, в случай, че го уговарят да направи нещо, което не му допада или пък е забранено. Само не учете детето да се бие! То трябва да умее да разрешава споровете по мирен начин.

Рано или късно обаче детето ви ще прояви агресия към някое дете. Тогава ще се наложи да изследвате внимателно причините за случилото се. Първоначално поговорете с детето насаме, след това поканете и другата страна. Каквито и да са причините, не си струва да наказвате нито едно от децата. Най-добре организирайте общо помирение – една обща и весела игра!

Въоръжете детето с „тайно знание”

Не учете децата да „купуват” приятелство чрез пиршества и играчки. Разбира се, понякога това е най-лесният начин да намериш общ език с другите деца. Но няма ли така децата да общуват с вашето докато им предоставяте необходимото „заплащане”.

Най-добре научете детето да сътворява със собствените си ръце нещо – например фигурки от хартия, украшения от мъниста и т.н.

Тогава децата, заинтересовани от уменията му и прекрасните творби, ще се увлекат по любопитното занимание и ще поискат да бъдат част от компанията му.

Накрая, като заключение, учете детето си да бъде оптимистично настроено към всяко едно предизвикателство в живота му.
 Добави коментар