Новороденото - упътване

384
Новороденото - упътване

Какво трябва да знаете за новороденото

При първата среща с бебето много неща ще ви сторят странни, дори плашещи. Важно е да знаете кои от тези промени се приемат за нормални и за кои да се безпокоите.

Физиологичната загуба на тегло при новороденото е процес, който протича в първите дни след раждането. За нормална се приема от 6-8% до максимум 10% загуба от общото тегло на бебето. Възстановяването се извършва към 10 ден след раждането (или още към 5-7 ден). При добре организирано кърмене бебето наддава от 125 до 500 г на седмица.

Кожните обриви могат да бъдат разнообразни. Можете да откриете както токсична еритема (малки пъпчици, бели на цвят, които се появяват през първите 1-3 дни и изчезват до седмица), така и червен обрив, като при прегряване, който постепенно загаря, образуват се корички и скоро отминава.

Жълтеникавият цвят на кожата може да ви изплаши. Не се безпокойте, защото става дума за физиологична жълтеница, която се появява през 2-3-ия ден след раждането и е обусловена от особеностите в обмена на билирубин. Ако физиологичната жълтеница при бебе, което е на кърма, не преминава след две седмици, може да става дума за жълтеница на кърмата. В такъв случай пикът на жълтеницата може да бъде между 10-21 ден след раждането. Тя отминава много бавно и постепенно – при някои деца за 3-4 седмици, при други за 3 месеца.

Пъпчето на бебето трябва да бъде чисто. Ако забележите обрив и люспене в тази зона, консултирайте с педиатъра.

Очите на новороденото също се нуждаят от внимателна грижа. Възможно е да забележите отлагане на гноен секрет. Това се обяснява с факта, че при някои новородени слъзният канал не може да се отвори веднага след раждането, сълзичките се натрупват, застояват и възниква инфекция, която се изразява в появата на жълтеникав лепкав секрет. Това се нарича „запушване на слъзния канал”. При такава ситуация често се назначават антибиотични капки, които може да капете в продължение на седмици без особен ефект. При повечето деца спонтанното отваряне на слъзния канал настъпва в течение на първите шест месеца.

Всички изброени обичайни проблеми, които могат да възникнат с новороденото през първите седмици след раждането, напълно изчезват до 40 дни.Добави коментар