Новороденото (Част 2)

126
Новороденото (Част 2)

Проблеми в бебешката възраст

Първа част на материала

Бебешката възраст – първият етап от развитието на детето ви и първият етап от кариерата ви на родител. Имате стотици проблеми и въпроси. Всъщност, трудностите ви идват от вас самите – от усещането, че сте некомпетентни, от страха, от депресията. Но повечето родители лесно преодоляват тези проблеми.

Опитваме се да обобщим някои от основните проблеми, които изпитват „новоизлюпените“ родители. Не забравяйте, че само след няколко месеца ще придобиете огромно самочувствие на родител и щастие, което ще ви даде сега създаващото проблеми новородено.8. Майка ми и свекърва ми непрекъснато ми се месят с нежелани съвети

За съжаление много млади родители в тази ситуация мълчаливо и безропотно приемат нежеланите съвети, дори и да нямат намерение да ги последват. Това не е правилно. Не си мълчете, а заявете, че си имате ваши принципи и начини да си гледате детето. Бъдете твърди и се отстоявайте. Ако го сторите, може да имате временни проблеми, но ако не го сторите, проблемите ще се натрупат с времето и ще се задълбочат.

9. След като бебето дойде, съпружеските ни отношения коренно се промениха

Така е и това е нормално. Присъствието на бебето изцяло преобразява отношенията между родителите. Съпруга и майка, съпруг и баща – тези роли не са непременно хармонични. Дори донякъде са несъвместими. Трябва да се научите да съвместявате ролите на брачен парньор и родител. Това отнема време и не става изведнъж. Съпругът може да ревнува съзнателно или не от бебето. Някои съпрузи реагират, като остават до късно на работа или отидат да пият по бира след работа с колегите. Целта им е да се приберат по-късно вечерта. Не оставяйте положението да се влоши, а разговаряйте за начина, по който се чувствате.

10. След като бебето дойде, се промениха сексуалните ни отношения

Не мислете, че сексуалният живот се свежда само до проникването. Естествено е след раждането да се въздържате няколко седмици от полов живот, но има и други начини на сексуално задоволяване. Опитайте с орални или мануални ласки. Моментът е подходящ за нови открития в тази област.11. Чувствам се самотна и сякаш прикована за бебето си

Познато на всички първородни майки усещане. Поговорете с приятелка или с други майки. Така ще споделите проблемите си и ще осъзнаете, че и другите имат същите проблеми.

12. След раждането съм в постоянно потиснато настроение

Това е т. нар. следродилна депресия – лека форма на депресия, която преминава с времето. Изчакайте лошите мисли да се разсеят. Поговорете с приятелите си, не се затваряйте в себе си, така по-лесно ще понесете състоянието си. Направете нещо различно – наемете детегледачка и отидете на кино или на пазар. Излезте от къщи, отделете се от бебето си и направете нещо, което ви е приятно да правите.

13. Да родя ли бързо второ дете, за да има с кого да си играе първото ми дете?

Както го усещате, но причината за това е нелепа... може и да си играят децата, близки по възраст, но могат и да се бият. При по-голяма разлика яростта между децата се проявява по-рядко.14. Съпругът ми не се интересува от детето ни

Родителството не се преподава в гимназиите и университетите. Как да насърчите съпруга си да участва в грижите за бебето ли? В никакъв случай не го карайте да облича, къпе или повива бебето, ако той не желае. По-скоро го помолете да ви помогне. Постепенно ще се събуди интересът му.

Никой не се е родил обучена родител. И помнете, че каквито и чувства да изпитвате покрай новороденото си дете, няма нищо срамно или ненормално в това.Добави коментар