Нови проблеми с яслите

46
Нови проблеми с яслите

Новият ред за изписване води до нови проблеми

Нов проблем пред родителите, чиито деца трябва да бъдат приети в ясла - според новите правила, децата, навършили 3 години, ще остават в ясла до септември. Това, на практика, ще ограничи свободните места за прием, а родителите на хиляди деца ще чакат с месеци.

Новият ред за изписване от яслите е в сила от седмица. Децата ще остават и след навършване на тригодишна възраст. Ще напускат през септември в годината, в която са станали на три, посочва bTV.

Това е добра новина за родителите, чиито деца тръгват на градина наесен - дотогава грижата за тях е осигурена. Проблем обаче има за останалите.

Варненката Ивелина има двегодишно дете, което е трябвало да бъде прието в ясла този месец. Говорила с директорката на заведението, но тя й обяснила, че има нова наредба и няма свободни места до септември месец.

Детето ще бъде прието през есента, когато навършилите тригодишна възраст ще напуснат, а плановете на майката да започне работа през лятото са провалени.

В същата ситуация са и стотици родители в София. В една от столичните ясли 60 от 100 деца вече са навършили 3 години. Точно толкова чакат за прием през септември. Според директора кошарките и детските кътове са пригодени за деца до 3 години, няма да стигат и парите за храна.

Според д-р Радосвета Филипова от здравното министерство всичко е въпрос на по-добра организация на местно ниво. "През лятото децата отиват при баба и дядо на село, така че места се освобождават и няма да се стигне до запълване на яслите", смята тя.Добави коментар