Нови правила за екскурзиите

87
Нови правила за екскурзиите

Заради сигурността на децата

Нови, по-строги правила за ученическите екскурзии. Обмисля се пътуванията в чужбина да бъдат забранени за малките класове.

Правилата предстои да бъдат разписани в нова наредба, тъй като сега действащата е доста остаряла. В нея ще пише, че екскурзиите могат да се правят само от туроператор, като се определя точно броят на учителите в групата.

Наредбата ще разграничи излетът от похода или екскурзията. За 8 или 10 деца задължително ще отговаря 1 ръководител. Ще има ограничение за максималния брой ученици, които могат да се включат в екскурзията. Децата ще бъдат настанявани в места, които отговарят на допълнителни правила за безопасност и ще са обозначени със стикер.

"Това са правила, които няма да бъдат трудни за изпълнение - затова колко да бъдат високи парапетите или от какъв материал трябва да бъдат направени, или в банята колко да са преградите, за да е сведен до минимум рискът от това да се наранят", разяснява Мария Иваниова от Министврство на икономиката, енергетиката и туризма.Ако хотелът е близо до воден басейн, присъствието на спасител ще е задължително. Предвижда се там, където има деца, да не се настаняват други туристи по същото време. Идеята подкрепят и туроператори, и родители. Тепърва ще се говори с хотелиерите, посочва bTV.

Ще бъде уточнено и какво разстояние могат да пропътуват учениците според възрастта си. Така екскурзиите в чужбина има вероятност да се превърнат в „мисия невъзможна” за малките. Директори на училища са против.

Новите правила ще бъдат разписани още тази година. Очаква се да влязат в сила от новата учебна година.Добави коментар