Нови обитатели в зоопарка

159
Нови обитатели в зоопарка

Мармозетки, видри и лемури пристигнаха в София

Джуджевидни мармозетки, памукообразни тамарини, видри и лемури пристигнаха в Софийския зоопарк, съобщи директорът му д-р Иван Иванов.

До средата на идния месец предстои и третата поред замяна на пингвини, след като през март тази година градината прие първите си обитатели от този вид.

Досегашните чернокраки пингвини ще се върнат в Дуисбург, откъдето дойдоха по линия на обмена между зоологическите градини. На тяхното място ще дойдат шест пингвина от вида "дженто" от зоопарка в Дъблин.

Породата е с обичайно местообитание подарктическите острови – Фолкландските, Южна Джорджия и Кергелен. Освен това този вид е най-бързият сред пингвините по подводно плуване – скоростта им достига до 36 км/ч. Възрастните екземпляри достигат до 50-90 см. Видът се разпознава лесно по широката бяла ивица, простираща се по главата на пингвините.

Докато чакат новите пингвини, посетителите на зоопарка вече могат да видят новите попълнения от маймуни, пристигнали от Германия и Великобритания. Сред тях са шест джудевидни мармозетки. Първите представители на този вид дойдоха в София преди две години.

Памукообразни тамарини са също сред новите обитатели на зоопарка.

Шестте представители на вида, който според природозащитници е един от 25-те най-застрашени видове на примати в света, вече са настанени и могат да бъдат видени от посетителите. Обичайното местообитание на тези сравнително малки маймуни – около 1-1,5 кг, е най-северната част от Южна Америка. В Централна Европа тези тамарини са популярни като "маймунката Лист", тъй като в немскоговорящите райони сравняват окосмяването й с прическата на унгарския композитор и пианист Ференц Лист.

Посетителите на зоопарка ще могат да видят и новите 12 черно-бели лемури.

Обичайното местообитание на вида е остров Мадагаскар, но представителите на вида са в категорията "застрашени". Маймуните са дълги около 1-1,20 см, като са активни главно в светлата част на денонощието. Характерната особеност за тях е, че са единствените примати, които правят гнезда. Все още под карантина са осемте новопристигнали видри, но до края на октомври и те ще могат да бъдат видени от посетителите на зоологическата градина.Добави коментар