Немската гимназия в София пак е номер 1

142
Немската гимназия в София пак е номер 1

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5.70

И през тази година с най-висок среден успех на държавния зрелостен изпит по български език и литература в 12-и клас са зрелостниците от 91-ва Немска езикова гимназия в София - 5.70. Гимназията е на първо място и по най-висок среден резултат на учениците и от втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, който сега е 5.75. Това стана известно при представянето на резултатите от държавните зрелостни изпити в Министерството на образованието и науката.

На второ място на матурата по БЕЛ е 73-то Средно училище "Владислав Граматик" в София, като неговите зрелостници са със среден успех 5.63. На трето място е Американският колеж в София със среден успех 5.59. На четвърто място е 164-та Испанска езикова гимназия в столицата със среден успех по БЕЛ 5.56. След нея е Частната профилирана гимназия "АК - Аркус" от Велико Търново, чиито зрелостници са със среден успех 5.49.

На шесто място по БЕЛ е Софийската математическа гимназия /СМГ/, със среден успех по БЕЛ 5.48. Рекордно постижение е постигнала възпитаничка на училището, която има четири пълни шестици от матурите. Тя се явила на български, математика, а матурите й по желание са химия и биология.

След тях с еднакъв среден успех по БЕЛ са Девета френска езикова гимназия в София и Немската езикова гимназия "Гьоте" в Бургас, като зрелостниците в тези две училища са със среден успех 5.45. След тях са учениците от Първа английска езикова гимназия в София, постигнали среден успех по БЕЛ 5.44. На десето място в класацията за най-високи средни резултати от матурата по БЕЛ е Езиковата гимназия "Пловдив" с успех 5.43.

На втория задължителен държавен зрелостен изпит по 13 предмета, по избор на зрелостниците, на второ място след 91-ва Немска езикова гимназия /5.75/, са СМГ и Американският колеж в София, които са със среден успех 5.74. След тях е частното езиково средно училище "Дорис Тенеди", със среден успех на втората матура 5.73, следвано от ППМГ "Акад. Никола Обрешков" в Бургас и от частното средно училище "Увекинд", които имат среден успех 5.65. След тях е частната езикова гимназия "Проф. д-р В. Златарски" в София, със среден успех на втората матура 5.64.

След нея е Първа езикова гимназия във Варна с успех 5.63. Със среден успех на втората матура 5.62 са зрелостниците от Езиковата гимназия "Пловдив" и от Първа английска езикова гимназия в София. В двете класации на училищата с най-високи средни резултати на двете задължителни матури участват само училища от страната, които имат над 20 зрелостници, посочва вестник Стандарт.


Добави коментар