Недостиг на места и в училищата?

97
Недостиг на места и в училищата?

Бонус точки и за първокласниците

След недостига на места в детските градини, в по-голямата част от страната се очаква от тази година да има и недостатъчно места за първокласниците. От образователното министрество пуснаха критерии за отсяване на най-малките ученици, които всяко учебно заведение има право да преподреди или да добави нови.

До сега във Втора гимназия в Търговище никога не са връщали ученици. Сградата обаче се оказва тясна и учебното заведение ще трябва да отсява бъдещите първокласници. Местата за тях са 110, а три месеца преди крайния срок подадените молби са 120.

Като най-важни критерии за прием от школото са поставили местоживеенето на ученика в близост до училището, наличие на деца от семейството, обучаващи се в същото СОУ, деца със специални образователни потребности, които се нуждаят от достъпна архитектурна среда. С приоритет в първи клас  ще се записват още сираците и децата в приемни семейства.

Лимитът в паралелките обаче предизвика недоволството на родителите. Те бързо откриха пробив в системата за прием на първокласници. За да получат повече бонус точки, по документи сменят адресната си регистрация при роднини и приятели, които живеят по-близо до желаното училище.

Срокът за подаване на заявления за първокласниците изтича в края на месец май, а записването приключва на 15 юни, припомнят от bTV.Добави коментар