Не слагайте детето да спи на дивана

267
Не слагайте детето да спи на дивана

Дори и да ви се струва добра идея

Анализ на данни на почти 8000 смъртни случаи на деца показва, че всяка осма смърт е настъпила след падане на спящото дете от дивана. Рискът от смърт се повишава два пъти, ако на дивана детето не спи само. При втория случай 90 % от паданията завършват с летален изход, обусловен от задушаване.

Наблюденията на учените сочат, че смъртта на детето може да настъпи още първата нощ, когато родителите решават да сложат детето да спи на дивана. То се поставя между възглавници, за да е на топло и да няма възможност да падне от дивана. Това ограничаване обаче е нож с две остриета, тъй като съществува риск детето да се задуши.

За да намалим максимално риска от внезапна смърт, лекарите съветват да слагаме детето да спи на плоска и твърда повърхност. Идеалният вариант е детското легло.

Съществуват още няколко заплахи за здравето на новородените деца.

Млечница

Това е гъбична инфекция, която се появява при новородени и кърмачета. Представлява бели налепи по вътрешната част на устата на бебето. Най-често се дължи на лоша хигиена на майката. В някои случаи детето се заразява при раждането, ако майката страда от монилиаза на влагалището. За да се избегне млечницата, преди кърмене трябва гърдите добре да се почистват. Задължително е бебето да приема по няколко глътки вода след хранене, за да се отмият остатъците от кърмата. Всички неща, които то слага в устата си, трябва да бъдат стерилизирани.

Претопляне

В усилията си да предпазят бебето от настинка, голяма част от младите родители претоплят децата си. Това се случва дори и през зимата. Заради несъвършената им терморегулация, малките бебета лесно се преохлаждат и претоплят. Затова при обличане трябва да се спазва правилото плюс едно – тоест бебето да е облечено само с една дреха повече от родителите. Дргу важен съвет е да се доверите на дрехи от естествени тъкани. Запомнете, че студените ръце и крака при новородените не означават, че на тях им е студено. Ако вратлето и вътрешната страна на китките са топли, значи всичко е наред.

Колики

Близо 30% от бебетата страдат от колики. Получават се заради недоразвитата им храносмилателна система, в която при хранене попада въздух – той причинява болка и дискомфорт. Коликите се появяват в първите седмици от живота на новороденото и продължават до четвъртия месец.Добави коментар