Не искам да спя

549
Не искам да спя

Как да се справим?

Често ни се случва да сме напълно изтощени и готови да заспим веднага, щом помиришем възглавницата, но как да си легнем, когато детето просто не иска да заспи?

Установяването на ред преди заспиване може да се окаже мъчителна игра на опити и грешки. Затова тук сме събрали няколко бързи съвета и трикове, които ще ни помогнат да приспим детето и да се насладим на така необходимата нощна почивка.

Да създадем спокойна приспивна атмосфера

В това има логика: тихата успокояваща среда ще помогне на детето да се отпусне и в резултат на това – да заспи по-бързо, отколкото ако е заето с нещо. Нощните светлини или машината за звуци могат да накарат детето да се чувства по-сигурно. И да не забравяме любимата играчка, одеялце или плюшено животно. Ако нямаме такива, приспиването може да се окаже по-трудно, отколкото ни се иска.

Да влезем в ритъм

В някои семейства обичайната рутина преди заспиване включва къпане, хапване на нещо малко, измиване на зъбите и четене на приказка преди сън. Други предпочитат гледане на филмче, миене на зъбите и време за гушкане. Щом веднъж детето се научи какво да очаква всяка вечер, започва да приема режима по-спокойно и се съпротивлява по-малко, съветва woman.bg.



Да включим детето в процеса

Можем да включим детето, като му позволим да избере коя пижама да облече и кои приказки да прочетем заедно преди заспиване. Така детето разбира, че, след като сме изпълнили тези желания, е време да бъде послушно и да затвори очи.

Да изберем любима приказка

Съвместното четене не само се отразява ползотворно на развитието на детето, но е и чудесен начин за отпускане след натоварен ден. А ако искаме да направим приказката още по-забавна, можем да включим въображението си и да измислим история, в която детето ни е главен герой.

Да поставим граници

Нека се придържаме към установения ред и да създадем няколко правила. Например, по време на четенето преди заспиване казваме на детето колко точно книжки ще прочетем. Докато четем, можем да напомним колко минути или колко приказки остават до загасването на лампите.



Да пуснем любима песен

Също като любимата книжка, любимата песничка е добър начин за приключване на деня по един забавен начин. Някои родители пеят специална приспивна песен на детето си, докато други просто намират подходящ диск с успокояваща музика.

Да се възползваме от някои тайни за графика

Кратките дремки трябва да са организирани достатъчно рано преди времето за лягане вечер, за да може детето да се умори и да заспи бързо и дълбоко през нощта. Ако детето спи следобед, е добре да сложим ограничение до два часа.

Да бъдем една крачка напред

Щом детето се умори прекалено много, е почти невъзможно да го върнем към редовния режим на заспиване. Затова е важно да сме една крачка пред детето и да започнем процедурите преди лягане достатъчно рано, преди още детето да покаже признаци на умора.

Да използваме нещо малко за хапване

Има нещо успокояващо в топлото мляко, но няма достатъчно доказателства, че това ни помага да заспим. Всъщност, няма конкретна храна или напитка, която истински да предизвика сънливост. Но ако дадем на детето си нещо малко за хапване няколко часа преди лягане, това ще намали вероятността през нощта то да се събуди от пристъп на глад.



Добави коментар