Не гледаме добре децата си вкъщи?

75
Не гледаме добре децата си вкъщи?

Това питат родители образователния министър

В писмо до министър Сергей Игнатов родители настояха образователното министерство да изясни публично дали смята, че здравата семейна среда е неподходяща за отглеждане на малки деца. Реакцията на родителски комитет последва изказване на заместник-министър Милена Дамянова относно задължителното образование на четиригодишните деца.

Идеята на Министерството на образованието за въвеждане на задължителна детска градина за децата на тази възраст в Закона за предучилищното и училищното образование предизвика недоволството на родителите, които организират мирен протест в сряда пред сградата на Народното събрание. Те настояват семействата да запазят правото на избор за формата и начина на отглеждане на децата си в предучилищна възраст, както и да се разреши съществуването на родителски кооперативи.

От МОМН пък твърдят, че с промените не се ограничават правата на родителите, а се засилва ангажиментът на държавата. „Семейната среда неподходяща ли е за създаване на правила и дисциплина,” питат родителите министър Игнатов и цитират две от изказванията на неговия заместник, които по думите им скандализирали българските родители.

„Няма как да научим децата ни да работят в екип, да ги научим да работят проектно и да мислят критично, ако не им дадем възможност да общуват със своите връстници,” заяви зам.-министър Дамянова. „Най-учтиво настояваме да получим от Вас отговор, в който да изясните дали Министерството на образованието, младежта и науката поддържа и застава зад посоченото по-горе изказване,” настояват родителите.

Те питат също дали МОМН смята, че мнозинството родители, избрали различна форма на обучение и отглеждане на своите деца на 3 и 4 години, не дават възможност на децата си да общуват с техни връстници. Родителите искат да разберат дали, според Игнатов и неговото министерство, взаимодействието между малките става само в ясли и детски градини.

Второто скандално, според родителите, изказване от страна на заместник- министър Дамянова е: „Няма как едно дете, стоейки вкъщи... да придобие умения и навици да живее с околните... да се социализира. От друга страна, е важно тези деца да се научат, че, когато живееш в обществото, има правила, които трябва да се спазват. Това ще ги научи и на дисциплина.”

„Категорично, като родители, които се грижим и образоваме децата си, не можем да се съгласим с подобни твърдения и безпочвени изказвания,” се казва в писмото, цитирано от bTV.Добави коментар