Най-опасните играчки

188
Най-опасните играчки

Знаем, че търсите подаръци. Ето кои да избягвате

Преди празниците в края на годината децата обикновено пишат дълги списъци с подаръци, а родителите с часове обикалят магазините, за да открият поисканите подаръци.

Играчките помагат на децата да се развиват и да опознават света, но едновременно с това майките и татковците трябва да си дават сметка, че редица играчки крият здравословни рискове. Започвайки от 1999 година към днешна дата количеството на травмите, получени от деца по време на игра с играчки, се е увеличило с 40 %.

Учени от Центъра за иследване на травми към Националната детска болница на САЩ са установили, че от 1990 година до 2011 година в отделенията за бърза помощ почти 3,5 милиона децата са попаднали именно заради опасни играчки. Излиза, че на всеки 3 минути в САЩ едно дете получава травма, докато играя с любимите си играчки.

Малко повече от половината пациенти са деца на възраст до 5 години. Вследствие на резултатите от изследването учените съставиха своеобразен рейтинг на най-опасните детски играчки. Той се оглавява от... скутера.

„Всички деца играят, а играчките са инструменти за опознаване на света. Ние искаме децата да опознават света, да изпитват възможностите си и да развиват уменията си, но това да се случва в безопасна среда”, разказва авторът на изследването Гари Смис.
Най-опасните играчки

По думите на учените, децата на различна възраст са разстрашени от различни видове играчки. Така децата до 3-годишна възраст най-често получават травма заради попадането на дребни предмети в носоглътката. Приблизително 14 пъти на ден в „Спешна помощ” пристига сигнал именно за дете с такъв проблем.Когато децата пораснат малко, се повишава риска от играчки, които могат да се яздят. Скутери, колички и велосипеди. Те стават причина за травми при 42 % от децата на възраст от 5 до 17 години и при 28 % от децата на възраст до 5 години.

Основно става дума за счупвания и навяхвания. Най-опасни са играчките, които „помагат” на децата да падат и да се удрят в нещо остро и твърдо в непосредствена близост.

Как да разберем коя играчка се явява опасна за детето ни?

Учените са съставили няколко препоръки за родителите. Използвайки ги, майките и татковците ще могат по-информирано да взимат за децата си по-безопасни играчки.

1/ Изучете играчката за наличието на дребни елементи, които могат да блокират дихателните пътища;
2/ Всички играчки, които дават възможност да бъдат яздени, трябва да се използват на сухи и равни повърхности и на места, където няма активен велосипеден трафик.
3/ Винаги внимателно следете играта на деца до 8-годишна възраст;
4/ Винаги слагайте на детето каска, наколетки и налакътници, когато го качвате на колело или скутер.
5/ Постоянно проверявайте сайта на КЗС (Комисия за защита на потребителите). Там редовно се оповестява информация за пуснати на пазара опасни играчки.Добави коментар