Най-младите изобретатели

129
Най-младите изобретатели

Деца с гениални идеи

Историята е пълна с примери за млади изобретатели, които са имали енергията и детския оптимизъм да търсят новото и да следват мечтите си.

Investopedia дава пример с няколко души, които са извършили наистина значими неща на твърде ранна възраст.

Ушанките – изобретени от 15-годишенЧестър Грийнуд измисля ушанките през 1874 г., когато самият той е едва на 15 години. Той обичал зимните спортове, но много мразел да му е студено на ушите.

След няколко експеримента, той впрегнал баба си на помощ. Накарал я да му ушие кръгове от велур и кожа, които той съединил с подръчни средства и така се получила първата ушанка. Получил патент през 1987 г. и ги произвеждал в родния си град в продължение на 60 години.

Ледената близалка Popsicle - изобретена от 11-годишенФранк Епърсън забравил безалкохолното си навън и то се вледенило. Той патентовал откритието си чак след 20 години – през 1923 г. По-късно продал правата на компанията Popsicle, пише profit.bg.

Хеликоптерът – изобретен от 20-годишенИгор Иванович Сикорски е роден през 1889 г. в Украйна (тогава Имперска Русия). Когато бил едва на 20 години, той изобретил първия хеликоптер. Той можел да се отлепя от земята, но не издържал тежестта на пилота. Година по-късно Сикорски направил втори модел, който вече можел да лети с пилота си.

Сикорски не спрял до там. През 1913 г. той прави първия самолет с четири двигателя. През 1919 г. емигрира в САЩ, а през 1923 г. създава фирмата Sikorsky Aero Engineering Corporation, която съществува и до днес.

Микровълновата приставка за бекон – изобретена от 8-годишнаАби Флек била на 8 години, когато с баща си пекли бекон в микровълновата. Той предварително попивал мазнината от парчетата с хартия. Аби го попитала няма ли начин беконът да се пече с мазнината и да се оттича някак си. Той отговорил, че няма, но Аби била непреклонна и така двамата изобретили с подръчни средства пластмасова приставка, върху която се окачват парчетата бекон и докато се пекат, мазнината им се стича и се събира на дъното на чинийка, поставена отдолу.

Бащата на Аби основал компания, която да произвежда „изобретението“. Днес продуктът се продава в Walmart и други магазини, има си собствен уебсайт.

Чантите thigh-pack – изобретени от 6-годишнаКели Райнхарт била на 6 години, когато родителите й помолили нея и братята й да измислят и нарисуват някой нов продукт, ей така за забавление.

Кели била вдъхновена от кобурите за оръжие, които била виждала в каубойските филми. Тя решила, че вместо кобури за оръжие, децата може да си носят малка чантички, в които да имат неща от първа необходимост като бонбони, играчки и др.

Бащата на Кели харесал идеята й и основал TPak International. Поръчките на компанията за година са на стойност около 1 млн. долара. Наскоро Кели се срещна с представители на Пентагона, които имат идея да използват чантата за военни цели. В момента тя е още ученичка, но иска един ден да стане сенатор.

Контейнер за пастели – изобретен от 11-годишна

Касиди Голдстайн била на 11 години, когато работила по училищен проект и използвала пастели. Било й трудно да работи със счупените парченца. Тя взела най-тънката ваза за цветя, която успяла да намери и слагала вътре пастелите. Така било много по-лесно.

Нейната идея се комерсиализирала и днес се произвеждат специални контейнери за пастели. През 2006 г. Голдстайн получи приза „Млад изобретател на годината“.Добави коментар