Най-лошите неща, които можете да кажете на децата си

1451
Най-лошите неща, които можете да кажете на децата си

Защото думите болят

Всички сме казвали погрешно нещо на моменти, оставяйки децата ни да се чувстват ядосани, наранени или объркани. Думите могат да бъдат обаче опасни, особено ако идват от родителите, за които се предполага, че са най-сигурните и подкрепящи фигури в живота на детето си. Думите, които използвате, могат да бъдат конструктивни или разрушителни за развиващото се в дете. Ако те са отрицателни, могат да му се отразят за години наред. Ето какво не бива да му казвате, за да не окажете вреда върху него, без да съзнавате.

"Побързай!"

Детето ви може да е бавно когато се облича сутрин или оправяйки се за училище, но натискът и постоянното пришпорване ще го стресира. Крещенето ви няма да го мотивира да се движи по-бързо. Вместо това, потърсете спокойни начини да ускорите нещата, като например да излезете от вратата на шега, като се състезавате, кой може да се облече пръв. Така то ще разбере колко е важно да има сътрудник, а не съдник във ваше лице.

"Остави ме на мира"

Всеки родител се нуждае от почивка на моменти. И все пак не бива да казвате на децата си тези думи, защото може да ги накара да се чувстват излишни и няма смисъл от тях. Децата обичат да бъдат признати и чути. Затова им кажете „Трябва да довърша едно нещо. Поиграй си още малко и след това можем да играем навън“.

„Защо не можеш да приличаш повече на брат си или сестра си?“

Естествено е да сравнявате децата си, но не трябва да оставяте децата си да чуват как го правите. Когато попитате децата защо не приличат повече на братята си, това насърчава нездравословната конкуренция и те може да не се чувстват достатъчно добри. С тези думи показвате, че искате детето ви да е някой друг. Освен това сравненията вероятно няма да променят поведението, а ще го притискате да прави нещо, което не иска или не е готово, подкопавайки самочувствието му. Вместо това насърчавайте и вдъхновявайте детето си за това, което може да направи, и го похвалете, когато свърши нещо добро, като например: „Благодаря, че ми каза, че трябва да взема чантата“ или „Леле, закопчал си палтото си сам“. Положителното поведение към него е мощен инструмент и помага за формирането на желаното поведение.

 

„Практиката те прави перфектен“

Няма такова нещо като перфектен човек. Да бъдеш перфектен не е добра цел, тъй като не съществува. По-добре му обяснете, че трябва да тренира повече, за да постигне резултати и му обяснете, че в спорта има възходи и падения и не трябва да се отказва.

"Нека помогна"

Естествено е да искате да подадете на детето си ръка, докато завършва пъзел или изгражда кула, но не го правете, ако виждате, че се колебае за нещо. Оставете го да помисли, иначе може да подкопаете неговата независимост. Позволете на вашето дете да завърши проекта, това помага за изграждане на неговото самочувствие и основни компетентности.

"На диета съм"

Ако следите теглото си и избягвате определени храни, не го натяквайте. Говоренето по този начин за физическия вид може да доведе развитие на нездравословен образ на тялото. Ако видят, че се борите с това как изглеждате, може да помислят, че и те трябва да изглеждат по определен начин. Децата трябва да усещат, че родителите им контролират собствения си живот. Вместо това кажете „Храня се здравословно, защото ми харесва и ме кара да се чувствам добре.“ Показването на позитивен образ на тялото е един от малките начини, по които можете да насърчавате децата си всеки ден.

„Не плачи“

Когато кажете на детето си, че не трябва да плаче, ако си нарани коляното, обезсилвате чувствата му. Те ще си помислят, че трябва да изтрият емоциите си и това може да доведе до по-експлозивни изблици. По – добре кажете – „Знам, че боли“ и го прегърнете и го успокойте, че ще отмине.

„Можех да го направя, когато бях на твоята възраст“

Децата се развиват с различни темпове. Ако очаквате синът ви да кара колело до седем години, както сте били вие, само ще го накарате да се почувства, че ви разочарова. Родителите не трябва да поставят пред децата си дълъг списък от очаквания, а да оценявате усилията на детето си, независимо от това какви са те.

"Защото аз казах така"

Когато бързате, може да е лесно да изтървете тази клиширана фраза, но я избягвайте. Като родители една от най-предизвикателните ни задачи е да убедим децата си да правят нещо, което не искат да правят, затова кажете „Знам, че искате да играете навън, но първо трябва да напишете домашното!“. Предложете стимул, за да ги мотивирате, но и да покажете, че уважавате усилията им.

"Ти си лъжец"

Ако детето ви да е взело пари от портфейла ви, не се нахвърляйте към него, а се опитайте да разберете какво го е провокирало. Обяснете му, защо не е добре да лъже и какви биха били последствията, ако това нещо се случи в несемейна среда.  Добави коментар