Най-добрите университети

395
Най-добрите университети

Отличени не само с престиж, но и с красивите си кампуси

Когато стане дума за университет, винаги се интересуваме от качеството на образованието и възможностите за реализация. Много по-рядко гледаме в цялост - условията, които предлагат студентските кампуси на възпитаниците си, или атмосферата, която младите попиват, докато трупат знания.

Следващите университети се отличават не само с престиж, но и с красивите си кампуси, дълга история и забележителни възпитаници. Разбира се, като всяка класация, и тази е малко или повече условна, предупреждава profit.bg.

1. Университетът на Саламанка, ИспанияСъздаден през 1218 г., това е четвъртият най-стар университет в Европа. Университетът на Саламанка приема студенти от цял свят и е най-голямата забележителност на града. Студентска легенда твърди, че над входната врата на сградата има фигури на жаби, издълбани от човешки череп, и който успее да ги види, няма да има проблем на никакъв изпит. Известните възпитаници на университета започват още с автора на „Дон Кихот“ Мигел де Сервантес Сааведра.

2. Коимбра, ПортугалияЗа европейските мащаби, това е един от най-космополитните университети, а също и един от най-старите (от 13 век) и утвърдени в Европа. Сред големите му атракции е библиотеката Joanina de la Velha Universidade с лавици, боядисани в червено и тъмнозелено, и тромп л'ой (фрески, създаващи илюзията за реален пейзаж) върху тавана с алегорични мотиви от науката и изкуството.

В дългия списък на личности, получили образованието си тук, е и португалският носител на Нобелова награда за медицина Егас Мониз, а в по-стари времена - създателят на григорианския календар Кристофър Клавиус.

3. Сорбоната, ФранцияОсноваван през 13 в. от теолога Робер дьо Сорбон, университетът полага началото на прочутия Латински квартал в Париж и остава една от най-красивите сгради на френската столица със своята барокова фасада с коринтски колони. Сред известните му възпитаници са Тома Аквински, Оноре дьо Балзак, Виктор Юго, Мария и Пиер Кюри и много други.

4. Оксфорд, АнглияГотическата сграда приюти в себе си снимките на Хари Потър, така че всеки, малко или много, е успял да надникне в нея. Оксфорд е мястото, формирало елита на Обединеното кралство, като 13 от премиерите на страната са учили тук.

5. Болонският университет, ИталияНай-старият университет в Западна Европа е създаден през 1158 г. и пази ценни стенописи, датиращи от Ренесанса. Всяка година по 100 000 студенти се обучават тук, а в дългата му история през него са минали Данте Алигиери, Николай Коперник, Бенито Мусолини, Романо Проди, Умберто Еко и други.

6. Кеймбридж, АнглияВъв вечна конкуренция с Оксфорд, Кеймбридж обединява 31 колежа с безупречна репутация. Най-старата му част е Peterhouse и се отличава с британски чар със своя параклис (построена от чичото на Кристофър Рен) и огромните английски градини.

Кеймбридж се смята за университета с най-труден прием във Великобритания и може би високата летва е помогнала сред възпитаниците му да има 81 нобелови лауреати.

7. Харвард, МасачузецНай-старият американски университет не спира да привлича студенти от четирите посоки на света. Разположен на площ от 85 ха, той се простира между 11 сгради, спортни съоръжения и най-богатата библиотека в САЩ. Наричат го „фабрика за милиардери“ и има защо. В него са учили 62-ма от живите милиардери в света, както и осем американски президенти.

8. Ягелонският университет, Краков, ПолшаПостроен през 15 в., основният кампус на университета представлява готическа сграда в центъра на историческия Краков. Ягелонският университет пази в своя Collegium Maius артефакти от шествековната си история и един от най-старите и известни глобуси в света ( Globus Jagellonicus).

Към университета има параклис, чийто купол се отличава с необичайна височина. Ягелонският университет пази спомен от Николай Коперник, а в него са учили Карол Войтила (бъдещият папа Йоан Павел II), писателят Станислав Лем и икономистът Карл Менгер.

9. Калифорнийският университет, БърклиLet There Be Ligh е девизът на на този университет, който е епицентър на мечтите на кандидат-студентите още от 60-те години на миналия век и има защо: 61 нобелови лауреати, 19 носители на Оскар, 11 - на Пулицър.

Най-старият университет в Калифорния е разположен на източния бряг на залива на Сан Франциско и най-старата му част датира от 1868 г. Голямата забележителност на Бъркли е Hearst Greek Theatre – амфитеатър, в който се провеждат концерти и се състоят церемониите по дипломиране на студентите.Добави коментар