Най-добри приятели?

173
Най-добри приятели?

Как да реагирате, когато детето ви се скара с приятел

Детето ви е било неразделно с приятелчето си и изведнъж се превръщат в нещо, което неприятно наподобява разбирането ни за „врагове”. Болезнено е и за вас, като наблюдатели, но въпросът е дали и доколко да се намесвате?

Първо, трябва да сте наясно, че приятелствата в предучилищна възраст (а и малко след това) са със средна продължителност не повече от година. В повечето случаи децата просто престават да се харесват и да им е забавно заедно, което се случва от само себе си и минава незабелязано и за самите тях. Ако детето ви обаче страда от прекъснатото приятелство, е добре да опитате да помогнете.

Започнете с изслушването – обърнете нужното внимание, изслушайте това, което детето ви има да каже и си спестете коментарите (дори и в случаите, когато не сте харесвали приятелчето и сега интуицията ви се оправдава). На този етап от вас се иска просто да проявите състрадание и разбиране.

Внимавайте със съветите. Ако детето ви попита, може да дадете някакво предложение за излизане от положението, но ако хлапето не хареса идеите ви – не ги налагайте. Ако вашето дете е виновната страна, опитайте да помогнете само да осъзнае това – деликатно и внимателно.

Колкото и да ви се иска, не намесвайте и родителите на другото дете – няма да помогне.

Споделете собствения си опит – най-полезно за детето ви ще е да разбере, че и вие сте имали подобни ситуации на неговата възраст, как сте реагирали и какво се е случило като резултат.
 Добави коментар