Нарисувай ми къща!

326
Нарисувай ми къща!

Как се тълкуват детските рисунки

Рисуването е игра - приятна и забавна, но и ценен способ за опознаване на емоциите и вълненията на детето. На листа често излизат много неща, които малчуганът не може да разкаже, защото не ги осъзнава.

Изборът на цветовете е един от елементите, които се тълкуват. Притеснените деца използват тъмни, тежки цветове. Ярките и нежни цветове пък говорят за нормалното настроение на детето. Кафявото и черното сигнализират за потиснатост и дискомфорт, жълтото и виолетовото за уравновесеност и положителни емоции. Червеното понякога се тълкува като агресия и висока възбудимост. Синьото и розовото са цветове, пълни с жизнерадост и отлично настроение.

Изразителността, големината, съотношението между размерите на различните фигури, начинът и мястото на листа, където са разположени, също имат своето значение. Рисувайки своето семейство, детето много точно определя мястото на всеки член от него.

Наличието на допълнителни детайли отразява особената любов на детето към някой от близките. Ако детето рисува човека с отпуснати ръце, свити в юмруците, това говори за песимистичната му нагласа, а понякога дори за агресивност. И обратно, ако ръцете на хората от рисунката са вдигнати нагоре или всички членове на семейството се държат за ръцете, това е знак за положителната нагласа на детето и че е сигурно в бъдещето на своето семейство.

Важен е и начинът, по който детето подрежда фигурите и техните големини. Когато няма физическо разстояние между фигурите на майката и децата, това показва силната емоционална връзка между тях. Но това може да се тълкува и като потребност от помощ и закрила. Присъствието на къщата като интериор на картината, изразява нуждата на децата от по-голяма родителска близост и недостиг на родителска любов.

Щастливото, уверено в себе си дете рисува с плътни, отчетливи линии. Нерешителното дете, обратно, избира не много ярки цветове и рисува едва-едва докосвайки листа и затова рисунката му най-често е бледа и неизразителна. Такова дете не иска да привлича вниманието върху себе си.

Детето с мек характер използва много вълнообразни линии. Децата с волеви характер, бъдещите реалисти, предпочитат да рисуват с прави линии и точни ъгли, а по-рядко използват кръгчета и овални форми.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 2
сон цом кон

ас имам куче дори то обича да рисува

Коментар: 1
т

ас много обичам да рисувам


  • 1

Добави коментар