Наематели на столове срещу нова наредба за хранене в училище

142
Наематели на столове срещу нова наредба за хранене в училище

Продуктите трябва да бъдат предоставяни директно от производителите

По-малко от месец преди началото на новата учебна година наематели на столове в учебни заведения се възпротивиха срещу нова наредба на Министерството на земеделието. Според нея половината от плодовете и зеленчуците в училищата трябва да бъдат предоставяни на децата директно от производителите.

„Ние сме фирми, работещи много години в тази област - и преди програмата, и след нея. В училищата, освен ученическите столове, няма друго място, където да може да се раздава и консумира храна по закон”, каза Димитър Мермеклиев, наемател на училищен стол.

Той допълни, че цялата продукция, която се раздава в момента на децата, се купува изцяло от производители по всички стандарти и правила. Според заместник-кмета на Бургас Йорданка Ананиева децата в морския град ще бъдат дискриминирани.

„На територията на Община Бургас един от основните приоритети е здравословното хранене. Затова правим всичко възможно нашите столове да са места, където децата да се хранят с качествена храна. Преди две години са вложени над 2,5 млн. в реконструкция на ученическите столове, които изглеждат прекрасно”, каза още Ананиева.

Тя призова Държавен фонд „Земеделие” да преразгледа наредбата и да даде възможност на хората, които се грижат за храненето на учениците, да упражняват дейността си, съобщава Нова телевизия.

Добави коментар