Над 4000 пак на матура

83
Над 4000 пак на матура

Поправителната сесия стартира на 31 август

Над 4000 абитуриенти ще се явят отново на матура. Поправителната сесия за абитуриентите стартира на 31 август, напомниха от образователното министерство. На тази дата е изпитът по български език и литература, припомня novini.bg.

На него ще се явят 4359 зрелостници, които са получили двойка или не са се явили на първата матура. Без оценка от нея те не могат да получат диплом за средно образование, каза зам.-министърът Милена Дамянова.

На 1 септември е втората матура по задължителен предмет, който учениците сами посочват. На тази дата ще се явят 8894 гимназисти. Най-много ще са на изпита по география - 5043, по биология са 1692 и 1039 по философия.За третата матура, която е по желание, са се записали едва 13 души. Заради нея обаче министерството е организирало изпитна сесия от 2 до 9 септември, както и комисии за проверка на тестовете. Най-много са желаещите да се явяват по математика, физика и география - по трима души.

Няма гаранция, че тези зрелостници ще дойдат на конкурса, но ние сме длъжни да ги чакаме, обясниха от ведомството. На майската сесия имало не едно и две училища, в които трябвало да се яви по един зрелостник. Той обаче не идвал и комисията пишела рапорти до министерството в столицата: “Зрелостникът не се яви, а ние го чакахме.”

Организацията на матурите гълта много време, а и доста пари. Бюджетът за националните препитвания е 5 млн. лева, като в тях влизат разходите и за миниматурите за малките ученици, и конкурсите за седмокласниците. За да спестят от изпитите за следващата година, от образователното ведомство готвят промени.Добави коментар