Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини в София

164
Над 4000 деца приети неправомерно в детски градини в София

Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване

Родители подадоха сигнал до прокуратурата заради неправомерен прием в детски градини в столицата. Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване. Държавното обвинение е сезирано за проблема от семейство, чието дете е прието в желаната детска градина, но шест месеца по-късно майката и бащата разбират, че здравият им син е регистриран като хронично болен.

"За съжаление обаче, на нас не ни беше казано и оттам произтече проблемът, защото не искам детето ми да бъде вкарано по този начин в детската градина. Детето ми е абсолютно здраво", казва майката Силвия Михайлова. Децата с хронични заболявания се приемат допълнително - извън разрешената по закон бройка. Затова от детската градина молят родителите да изкарат документ за наличие на някакво заболяване.

По случая тече проверка от общината. Според системата, почти 25% от записаните в столични детски градини деца са с хронични заболявания. Много от диагнозите, които са вписани, отсъстват от наредбата. Има 1653 деца с атопичен дерматит, който от 2013 г. е изключен от този списък. Има и 960 деца, за чието заболяване няма никакви данни. От Инициативния комитет на родителите предоставиха информацията на прокуратурата и очакват пълна проверка на всички детски заведения в София.

"Този път ще настояваме за реални дисциплинарни наказания", заяви Васил Николов от Инициативния комитет за качествена образователна система. От Столичната община обясниха за Нова телевизия, че голяма част от децата с хронични заболявания са приети преди промяната на наредбата в края на 2016 г. Не всички директори обаче били наясно с измененията в списъка с диагнози и се случвало да се приемат деца и по старите правила. 

Добави коментар