Над 250 милиона деца с наднормено тегло през 2030 г.

24
Над 250 милиона деца с наднормено тегло през 2030 г.

Докато една трета от света се бори с глада, другата една трета – с наднорменото тегло.

Затлъстяването несъмнено е чумата на нашето поколение. Докато една трета от света се бори с глада, другата една трета – с наднорменото тегло.

Нарастващият брой пациенти със затлъстяване поставя света в голяма опасност, но още по-тревожно е затлъстяването в детска възраст, посочва БГНЕС. В момента се смята, че има повече от 150 милиона деца с наднормено тегло по света и ако не бъдат взети необходимите предпазни мерки, този брой ще нарасне на 250 милиона до 2030 година.

Последните изследвания в 191 държави, проведени от Световната федерация по затлъстяване, показват, че децата в развиващите се страни в Африка, Азия и Латинска Америка са особено застрашени. Това е вследствие на бързо променящия се начин на живот, заедно с нарастващата популярност и агресивния маркетинг на нездравословната храна.

Докладът също така разкрива, че тихоокеанските острови като островите Кук и Палау се нареждат сред най-застрашените страни през следващото десетилетие. В допълнение към не толкова активния начин на живот, островните държави са по-зависими от вноса на храни, които често са силно преработени и са богати на захар и мазнини.

Нито една страна, включена в изследването, няма да може да постигне целта, договорена на срещата на върха на Световната здравна организация (СЗО) през 2013 г., според която нивата на затлъстяване в детска възраст през 2025 г. не трябва да бъдат по-високи, отколкото през 2010 г. и 2012 г. Според данни на СЗО, 32% от турските деца на възраст между 2 и 18 години са на прага на затлъстяване, съобщава „Сабах“.

Добави коментар