Над 15 млн. деца по света работят като домашни прислужници

62
Над 15 млн. деца по света работят като домашни прислужници

73% от тях са момичета

Над 15 млн. деца по света, на възраст между 5 и 17 години, работят като домашни прислужници при частни лица и са особено изложени на риска от физическо, психическо или сексуално насилие срещу тях, съобщава bTV.

Това съобщава АФП, като се позовава на данни, изложени от Констанс Тома, директор на програмата за забрана на детския труд към Международната организация на труда (МОТ).

„Става въпрос за деца, отделени от семействата им, изолирани и в състояние на голяма зависимост. Работят извънредни часове, нямат никаква лична свобода и често пъти работата им е нелегална”, разказва Констанс Тома. Тя допълва че децата най-често се занимават с хигиена, кухненски грижи, пране и гладене, често пъти са недохранени и унижавани.

Тези 15.5 млн. деца, които работят като домашни прислужници представляват само 5 % от общия брой деца по света, които се използват за различна работа или 305 млн., на възраст между 5 и 17 години. Сред тях 73 % са момичета.

Констанс Тома разказва, че най-често практиката да се използват деца за домашни прислужници се среща в Африка, в страни като Буркина Фасо, Кот Д`Ивоар, Гана и Мали.

Родителите в Непал и Пакистан също имат практиката да изпращат децата си на работа, за да изплащат дълговете си, докато в региона на Близкия Изток всяка година пристигат хиляди момичета от Етиопия, изпратени да търсят работа. Добави коментар