На училище от 1-ви или 7-ми?

31
На училище от 1-ви или 7-ми?

Повече, но по-кратки ваканции

Проблемът на образователната система в световен мащаб в момента е, че подготвя служители, но не и работодатели и мениджъри. Това каза Сергей Игнатов по време на дискусия във Варна по проектозакона за началното и средното образование. По думите му целта на неговия екип е чрез промяната на закона да бъде преодолян точно този проблем.

Според министъра българското образование трябва да се модернизира в посока по-бърза електронизация на училищата и децата трябва да имат по-голямо право на избор. Игнатов коментира, че съдържанието на учебниците не е на достатъчно високо ниво, но сериозни промени в него не може да има поне до 2013 г. В момента се извършвал преглед на държавно-образователните изисквания.

За предстоящите промени в закона за средното образование министърът посочи, че има вероятност да се пристъпи към повече като брой, но по-кратки като време ваканции. По думите на Сергей Игнатов, вече се очертава обединение около позицията, че около 1-ви ноември трябва да има кратка почивка за децата. За началото на учебната година предложенията са тя да започва от 1-ви или от 7-ми септември.

Неотдавна председателят на комисията по образование в парламента Огнян Стоичков предложи децата да тръгват на училище във втория понеделник на септември. „Върви се към намаляване на лятната ваканция, която е разточително дълга, и смисълът на ваканцията се превръща в забрава на това, което ученикът е научил през учебната година", коментира Огнян Стоичков. По всяка вероятност обаче следващата учебна година ще започне пак на 15 септември.
 Коментари

Коментар: 1

а нещо по въпроса с огромния материал за изучаване няма ли да направян ной-после


  • 1

Добави коментар