На поход

88
На поход

450 ученици по стъпките на Таньо войвода

За 26-и път Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие” организира традиционния „Поход по пътя на четата на Таньо войвода”. Походът тази година ще потегли на 30 май, понеделник, от Тутракан.

На 2-ри юни, в Деня на Ботев и загиналите за свободата на България, точно в 12.00 ч., походът ще завърши с поклонение пред паметника на Таньо войвода в местността Керчана, при с. Априлово, Поповско, на лобното място на войводата.

В инициативата тази година ще участват 450 ученици, десетки учители, граждани, членове на Културно-просветното дружество „Родно Лудогорие”. В походната колона ще се включат ученици от общините Силистра, Тутракан, Свищов, Исперих, Разград, София, Кърджали, Сливен, група студенти от САЩ, както и преподаватели и студенти от СУ и НБУ.

Походът е част от националните чествания „135 години Априлско въстание” под патронажа на Министерството на културата и Министерството на образованието, младежта и науката, посочва dariknews.bg..

Като част от инициативата на 30 и 31 май в Разград ще се проведе национално състезание по история под председателството на доц. Пламен Митев - декан на Исторически факултет на СУ „Климент Охридски”. На 31 май в Разград ще се състои концерт на Теодосий Спасов и неговата група, който ще бъде подарък за походниците и гражданите на града.

През четирите походни дни ще се провеждат прегледи на маршовата и строева песен от походниците и училищата от съответния район. На 30 май, в с. Свещари, ще бъде открита паметна плоча в чест на Борис Илиев - основател на КПД „Родно Лудогорие” и изследовател на четата на Таньо Стоянов.Добави коментар