На каква възраст може едно дете да започне да гледа своите по-малки братя и сестри?

146
На каква възраст може едно дете да започне да гледа своите по-малки братя и сестри?

Ако сте родител на две деца с поне 5-6 години разлика, може би се замисляте, кога може да оставите по-голямото дете да се грижи за по-малкото

Ако сте родител на две деца с поне 5-6 години разлика, може би се замисляте, кога може да оставите по-голямото дете да се грижи за по-малкото. Според експерти това е строго индивидуално, а самите родителите трябва да преценят интереса, готовността и желанието на по-голямото дете.

Важно е да се вземат предвид и взаимоотношенията между членовете на семейството - дали често се карат или не се разбират. Ако това се случва, не е добра идея да бъдат оставени заедно. Психолози дават пример как 12 годишни деца не се разбират с 9 годишните си брат или сестра, но за сметка на това имат страхотни отношения с децата на съседа, които са на същата възраст.

Освен това е важно детето, което ще отговаря за другото, да бъде сигурно в себе си и да може да реагира адекватно в определени ситуации.  

Има деца, които и на 10 години имат отговорността и могат да бъдат оставени сами, но има и на 14-15 годишна възраст,  които се страхуват. Експерти съветват родителите да преценяват детето си и да го оставят за няколко часа – 2-3, и постепенно да увеличават времето.

Така то ще свикне и ще може да бъде по – самостоятелно. Едва когато детето е способно да се грижи само за себе си, може да му поверите и грижата за по – малките братя или сестри.Добави коментар