На градина извън София

89
На градина извън София

Родители търсят места в детските градини около столицата

Какво е решението за онези родители, които искат да работят? В София, например, няма да стигнат местата в детските градини за около 5000 деца. Затова родителите им са принудени да търсят други варианти, посочва Нова телевизия.

Все повече деца, които живеят в крайните столични квартали, трябва да ходят на детска градина поне на 10 километра от домовете си. Това, в повечето случаи, означава извън София.

В обединената детска градина в град Божурище са записани близо 170 деца. Това не включва и яслените групи.

За част от децата, за които имаше опасност тази година да не са в детска градина, родителите им намериха решение. В това детско заведение, например, част от децата не живеят в Божурище, а доста по-далече.

Тази алтернатива обаче струва и повече пари. Например таксите са за децата, които са с постоянен адрес в Божурище са 30 лева и са с предимство, а децата от други райони са с двойна такса – 60 лева.

Въпреки че вместо децата в група да са по 25, те са по 30, все пак има много, които не успяват да се класират дори тук.

Ако не успеем да намерим място в градина, единствената алтернатива остават детегледачките. Само че този вариант е доста по-скъп - при тях заплащането варира между 4 и 10 лева на час.Добави коментар