Музика за проговаряне

205
Музика за проговаряне

Музикалните ритми помагат на бебетата да се научат да говорят по-бързо

Музикалните ритми помагат на бебетата да се научат да говорят по-бързо, предаде АФП, позовавайки се на проучване, публикувано в САЩ. Учените са сравнили две групи от деца на 9-месечна възраст. Първите се опитвали да пресъздадат музикален ритъм, като бият малък барабан, а вторите си играели с колички и кубчета.Резултатите сочат, че децата с музикални играчки показват по-голяма дейност в дяловете на мозъка, които отговарят за разграничаване на вокални и музикални функции, важни за научаването на езика.

"Това изследване е първото, проведено с толкова малки деца, и предполага, че бебетата, изложени на музикални ритми в по-ранна възраст, имат по-изявени способности за разпознаване на езика и музиката", обяснява Кристина Зао, изследовател от Института за образование и изучаване на мозъка (ILABS) във Вашингтонския университет и ръководител на проекта. "Това означава, че по-ранната музикална стимулация може да се отрази върху когнитивните способности на децата".

Езикът, както и музиката, има много ясно изразени ритмични характеристики, подчертават учените. Ритъмът на сричките например помага да се разграничават звуците и да се разбере казаното от даден човек. Точно тази способност за идентифициране на различията в звуците помага на бебетата да се научат да говорят.

Вижте още: Етапите в речта на детето от 1 до 3 години

За да се изпробват ефектите от музикалното обучение, с 20-те бебета са проведени 12 сесии от по 15 минути в продължение на месец. Седмица след края на експеримента, всички деца са подложени на скенер, за да бъдат установени точните зони в мозъка им, които се активизират при слушането на серия от музикални звуци и думи, пише БТА.

Бебетата, които дотогава са били в музикалната група, са показали ясни мозъчни функции, свидетелстващи за по-добрата им способност да отчитат музикалните изменения. Изследователите са съсредоточили наблюденията си върху два мозъчни дяла: слуховия кортекс и префронталния кортекс. Точно те са ключът към повишаването на вниманието и концентрацията.Добави коментар