Музей на социализма

165
Музей на социализма

Създадоха го ученици в пловдивско училище

Ученици от Пловдив създадоха първия у нас музей на социализма. В него те са подредили отдавна позабравени предмети, които са били неразделна част от нашия живот и които са символ на тоталитаризма.

Сред тях е първият телевизор, появил се в България в средата на миналия век и радиоапарат, който е съвременник на Сталин, посочва Нова телевизия.

Идеята за създаването на музея се родила в час по история. Дванайсетокласниците от пловдивското училище "Климент Охридски" сами предложили да поразровят мазетата, таванските помещения и старите ракли, за да извадят от тях предмети, символизиращи тоталитаризма.

Всеки донесъл по нещо от вкъщи и така за кратко време събрали експозицията, която подредили в кабинета по история.

Сред най-атрактивните експонати е радиоапарат "Христо Ботев" от 50-те години на миналия век, който е съвременник на Сталин и за голямо учудване все още работи. До него е поставен ветеранът сред телевизионните апарати черно-бялата "Опера".

За сегашните тийнейджъри абсолютно непонятно е защо във всяка книга, било то и за любовта между жената и мъжа, се прокрадва идеологията на социализма и как дори в интимните книги по-скоро е описана партийната дейност, отколкото близостта на влюбените.

За да обогати соц-музея, училищното ръководство се престрашило и след 20 години от тайния келер извадило бюста на Георги Димитров, който през 1991 г., по нареждане на тогавашната власт, свалили и заключили в избата. А училището от Георги Димитров бързо било прекръстено на Климент Охридски.

За да е пълна атмосферата от близкото минало, над дъската висят лозунги от студентския стол, заводската ограда и от ТКЗС-то. Колкото абсурдни и смешни да изглеждат за сегашните дванайсетокласници тези предмети, те със сигурност са част от живота на родителите им, а защо не и от техните младини, когато времето беше друго.

Включи се в анкетата на dete.bg и woman.bg и спечели наградиКоментари

Коментар: 4
1zqjmw'"(){}:/1zqjmw;9

Коментар: 3
Коментар: 2

1zqjmw'"(){}:/1zqjmw;9

Коментар: 1

  • 1

Добави коментар