Мухъл и плесен в бургаски детски градини

114
Мухъл и плесен в бургаски детски градини

Децата не само играят, но и спят сред мухъл и плесен

Жалби на родители, че децата им спят на влага и мухъл, предизвикаха проверки в детските градини в Бургас, предаде bTV. В павилион в детска градина „Славейче" миризмата на влага и застоял въздух лъхва още от вратата. Децата не само играят, но и спят сред мухъл и плесен.

Здравените инспектори от Регионалната здравна инспекция в Бургас констатираха следи от течове от покривната конструкция, както и следи от плесени. „В две от спалните помещения температурите - в момента е почти 11 ч., са под минималните, каквито трябва да бъдат за едно спално помещение", казват още проверяващите.

„Почистваме почти всяка седмица, или през седмица, тези неща, които избиват, но няма как да ги отстраним трайно. Просто досега не е намерен начин за трайното им отстраняване. Ако някой знае и ми го каже, ще го направим", казва директорът на ОДЗ „Славейче” Гинка Войкова.

Родители се оплакват, че от влагата децата им често боледуват, страдат от алергии и кожни възпаления. В друга детска градина в града борят влагата с абсорбатори. Сградата е на повече от 50 години.

Леглата в този си вид са опасни за здравето на децата, смятат инспекторите. От общината са категорични, че никой не е търсил от тях съдействие. От три години детските градини в Бургас са на делегиран бюджет-  на дете се падат по над 2000 лева на година.

„Парите за вътрешни ремонти в самата детска градина са част от бюджета на детската градина. Отделно община Бургас дава изключително много средства за капиталови ремонти, за инвестиции за подобряване на цялостната база на детските градини - това са за миналата година 10 млн. лв.", посочват още от общината.

Освен че ще бъдат проверени как изразходват бюджетите си, директорите на детските градини ще бъдат задължени да запознаят и родителите за какво харчат парите.Добави коментар