Мразя те!

207
Мразя те!

Как да реагирате на неприятната реплика

Наясно сте, че ще се сблъскате с известна съпротива и оплакване, когато кажете на детето да спре телевизора или играта си, за да свърши някаква по-важна задача, но това определено не обезболява неприятния (и често неизбежен) момент, в който хлапето изпуска нервите си и заявява, че ви мрази. И звучи така искрено!

Единственото, което може да направите в случая, е просто да не го приемате лично - очевидно не е никак лесно, но нямате избор. Усещането е повече от неприятно, а мисълта, че може да има и някаква истина в това изказване, е в състояние да сломи всяко родителско сърце - не го позволявайте!

Колкото и да е трудно, напомняйте си, че срещу вас е просто ядосано хлапе, което не знае как точно да изрази раздразнението си и затова използва най-простите и силни думи, които знае. 6-годишното ви дете няма как да каже: „Яд ме е, че не мога да си догледам филма” - „Мразя те!” е очевидно по-лесният избор.

Приемете гнева на детето с всичкото спокойствие, на което сте способни. Опитайте да успокоите ситуацията с обяснение от типа: „Съжалявам, че ме мразиш, защото аз те обичам. Разбирам яда ти, но това не променя факта, че трябва да спреш филма си”. Ако ви останат сили, може и да вметнете небрежно, че всеки има право да се ядосва, но не и да изкарва гнева си на околните.

Най-често ще чувате неприятната реплика, когато опитвате да дисциплинирате детето - съвсем логично, което е още една причина да не се поддавате на емоционалната манипулация. Ако в пристъп на наранени чувства забравите какво сте искали от детето, то просто ще се научи, че това е най-добрият начин да ви изкара от релси и да го „оставите на мира”.

Длъжни сте да запазите спокойствие, дори и само, за да убедите детето си, че вие контролирате ситуацията и това няма да се промени. По-късно, когато бурята премине, може да опитате да убедите детето да използва пак кратки, но не така болезнени изрази като проява на гняв и разочарование.Добави коментар