Мръсните деца са по-здрави деца

185
Мръсните деца са по-здрави деца

Прекалената чистота вреди

Дали не трябва да оставяме децата си да се поизцапат? Дали старанието ни те да са винаги чисти не е вредно, поне отчасти? Има една концепция, на която повечето родители им е трудно да повярват: ново изследване отново обръща внимание върху един факт - че е възможно децата ни да са прекалено чисти.

Да, точно така! Причината за това е, че всички сапуни, дезинфекциращи гелове и мокри кърпички не допускат контакт между децата и различните микроорганизми – причинители на заболявания. А именно при такъв контакт се оформя и укрепва имунитетът, посочва zdrave.bg.

Според новото изследване, по-честото излагане на микроби помага за изграждането на силен имунитет, като по този начин предпазва по-нататък децата в живота им от алергии и други имунни заболявания, например колит, астма и много други.

Изследователите от болницата за жени „Бригам” в Бостън са публикували резултатите от изследването си в мартенския брой на списание Science. С помощта на „хигиенната хипотеза” те доказват, че недостатъчното излагане на въздействието на микроби при децата повишава податливостта към някои заболявания поради недоразвит имунитет. Изследването не само поддържа хипотезата, но обяснява и защо и как се случва всичко.Учените обръщат внимание, че резултатите им са постигнати в лабораторни условия. И все пак доказателствата сочат, че изглежда е по-добре да стимулираме имунитета на децата, като им позволяваме да се поизцапат и така да влязат в контакт с микробите, с които им предстоят срещи през целия живот.

Резултатите от опитите на американските учени показват, че при опитните животни, отгледани в стерилна среда, симптомите на всяка болест са по-тежки, а Т-клетките – естествените убийци на имунната система – остават непроменени.

Изследователите също така установили, че, когато стерилната група животни била изложена през първите няколко седмици на съжителстване с индивидите с микроби, не развила по-високи нива на Т клетките. Когато стерилните животни обаче били изложени на микроби още в началото на живота си, успявали да си изградят дългосрочна защита от заболявания.

„Това изследване показва колко е важно да се тренира имунната система още в най-ранния период на живота ни”, твърдят авторите на експеримента.Хигиенната хипотеза

Хигиенната хипотеза е дефинирана през 1989 г., когато изследовател на име Дейвид Страчан я предложил за публикуване на изданието British Medical Journal. Неговата теория твърди, че ограничаването на инфекциозните болести в ранното детство вследствие на широко разпространеното ваксиниране на децата и повишеното използване на антибиотици, води до по-широко разпространение на алергичните заболявания.

Междувременно Страчан установил, че в многодетните семейства, като цяло, се срещат по-малко случаи на алергии и астма.

В наши дни родителите са много по-притеснени дори за леките заболявания на децата. Разбира се, никой не предлага умишлено да излагаме децата на инфекции, но от друга страна, не трябва и да ги пазим под стъклен похлупак. Живеем в страна, където няма риск да изложим детето си на малария или на друга страшна болест, а родителите се притесняват, дори когато то се прибере с настинка. И всъщност, точно параноята прави децата ни по-податливи на имунни дефицити.Добави коментар