Момичето става на 5

54
Момичето става на 5

Какво е да си малък в свят на големи

Възрастните хора идеализират детството. Смятат това време за безгрижно и щастливо. А дали и детето е на същото мнение – пред него стоят много непознати неща, изискват се два-три пъти по-големи усилия да се свърши нещо, което възрастните правят с лекота, а колко обидно и неприятно става, когато като подарък получиш нещо напълно противоположно на това, за което си мечтал? Детето на всяка една възраст изпитва радост и печал и се бори с различни трудности.

На пет години в развитието на детето протичат много значими за личността му промени. Именно на тази възраст децата започват напълно да осъзнават, че има два пола. Вече с увереност ги идентифицират. В тази връзка не е чудно да чувате въпроси, свързани с половете и разликите между тях.

Освен това в този период детето доизгражда поведението си като прави ясно разграничение между желателни и нежелателни постъпки. Процес по видим при момичетата, отколкото при момчетата, тъй като за първите одобрението и похвалата имат по-голямо значение.

На тази възраст момичетата се възприемат като идеални или пък такива, каквито са любимите им герои от книгите и анимационните филми. Обикновено любимите герои на момичетата притежават качествата, които те самите искат да имат.

Особености на 5- и 6-годишното дете

Петгодишното момиченце се стреми активно и ентусиазирано да общува с връстници и да разиграва ролева игра – майка-дъщеря. Играейки, то не просто възпроизвежда света около тях, а усвоява своите бъдещи социални роли.

От голяма важност за развитието на момичетата е контактът им с връстници – ще забележите, че те вече проявяват интерес към точно определени връстнички, а други – отбягват. Това е период, в който те се привързват към най-добрата приятелка и може да са чести сценките на ревност към другите деца.

Ако дъщеря ви е на 5 години, не се учудвайте, когато ви задава въпроси за собствената й привлекателност. Тя се намира в период, в който се формира устойчивата представата за себе си. Затова бъдете внимателни в оценките и изказванията си относно външността и талантите на детето си. Петгодишните момичета се нуждаят от вниманието и одобрението на бащата и дядото!

Имайте предвид, че всяко момиче живее в две измерения – едното е реалният свят, а другото – собствената й малка страна. Ако бъдете внимателни и надникнете във въображаемия й свят, ще можете да разберете какво й харесва, какви наклонности и таланти има и по този начин ще сте сигурни какво я прави щастлива и оценена.Добави коментар