Момчетатата и куклите

145
Момчетатата и куклите

Може ли момчетата да играят с кукли?

Традицията повелява светът на куклите да е изцяло момичешки. Малките дами са тези, от които се очаква да носят обувките и дрехите на мама, а при липса на такава възможност да практикуват модните си предпочитания над куклите. Дебатът за момчетата и куклите обаче е далеч по-интересен. Често той е повод за семейни войни или поне спорове, като най-често бащите се оказват силно притеснени от интереса на малките мъже към „женските” игри.

Явно гледката на „силното” и „мъжко” момче, потънало в рокли, дантели и розови феерии (макар и в умален вариант), е крайно шокираща за повечето бащи. Факт е, че според много от тях подобни занимания на синовете им са заплаха за бъдещата им сексуална ориентация.

Противно на тези остарели стереотипи обаче експертите са категорични: напълно невъзможно е играта с кукли да окаже каквото и да е влияние над сексуалните предпочитания на момчето след време. Това, което повечето родители (предимно бащите) забравят, е, че играта с кукли развива въображението, изисква загриженост, любов и всеотдайност - все качества, които са от полза и за двата пола.

Колкото и инстинктивно момчетата да се насочват към камиони и пистолети от малки, в техните игри също присъства имитацията на реалния живот. И ако около тях има малко момиче или прекарват повече време с майките си, съвсвем нормално тази имитация може да се изрази и чрез кукли.

В крайна сметка, отдавна педагози и психолози са единодушни, че дейностите не бива да се разделят по полов признак. Детската игра пък е последното занимание, което трябва да търпи каквито и да е ограничения.Добави коментар