Мога да се справя и сам!

120
Мога да се справя и сам!

Eдно независимо, самодостатъчно и отговорно дете

Звучи страшно отговорно, като че ли се нагърбваме с нещо, достъпно само за психоаналитиците, но всъщност е много лесно. За повечето родители е важно да отгледат и възпитат детето си така, че то да израсте като пълноценен, самодостатъчен и всестранно развит възрастен човек.

Вие самите сте независим, самодостатъчен и отговорен човек, затова всъщност не обучавате детето си на нищо ново, просто бъдете верни на себе си и следвайте интуицията си. Има много начини да вградите чувствата на независимост и самодостатъчност в ценностната система на детето си още в ранна възраст.

Тези чувства могат да ви се струват фантастични за съзнанието на едно дете, но повярвайте, в един по-късен етап от живота си то ще е способно само да се грижи за себе си и да поема отговорност за собствените си действия.

Ключът към пълноценното възпитание е да постигнете баланс в родителските си усилия, така че да ​​давате на детето си всичко, от което то се нуждае, като емоционална и физическа подкрепа. В същото време не бива да забравяте да му показвате, че то е способно самостоятелно и независимо да се справя с много неща.

Никога не е рано да започнете да учите детето си да възприема нещата от живота на принципа "мога да се справя и сам". Давайте на своето дете възможност да носи отговорност - никога не е рано да научите детето си и на отговорност.

Няма значение дали това означава то само да подрежда играчките си, да помага в миенето на чинии или да се грижи за домашния любимец. Много родители (особено майки) правят почти всичко вместо децата си, като по този начин още от ранна възраст им насаждат идеята, че някой друг ще свърши тяхната работа.

Това е твърде опасен модел на възпитаване, с който рискувате детето ви да не израсне като пълноценен възрастен. Дори на двегодишните деца може да им бъде възлагана ограничена отговорност относно определени задачи.

Самият акт на поемане на отговорност от детето за поставянето на обувките му на определено място, след като ги свали или окачването на хавлията в банята след къпане, в често случаи карат детето да влага рационална мисъл в действията си.

Не правете вместо децата си това, което те сами могат да свършат. Ако вашето четиригодишно дете ви каже: "Мамо, донеси ми сока, той е на масата", вие трябва ли да го направите? Ами... не! Освен в случите, когато детето е болно и наистина се чувства толкова зле, че трябва да бъдат полагани грижи за него, това е ситуация, в която е по-добре да кажете: "Ако искаш да си вземеш сока, той е точно там".

Ако постоянно вярвате, че децата ви са все още малки, за да се справят с нещо, то те ще очакват винаги да правите всичко вместо тях. В случай че става въпрос за някаква задача, с която детето ви очевидно може да се справи само, просто го оставете да я свърши.Добави коментар