Много сън, големи постижения

81
Много сън, големи постижения

След дълбок сън децата показват по-добра памет

Добрият сън значително подобрява паметта на децата и помага за по-лесното възприемане на материала в училище, сочи германско проучване. Това обяснява защо децата, които страдат от безсъние, имат по-слаби резултати в час, съобщава Daily Mail.

Проучването показва, че децата по-добре преобразяват натрупаните мълчаливи знания в експлицитни или официални познания в образователния процес, отколкото възрастните. Екипът от Университета в Тюбинген, воден от д-р Ян Борн, твърди, че експлицитните знания се съхраняват в паметта, а скритите са свързани с уменията ни и с придобития предишен опит.

За целта на изследването са тренирани 28 деца и възрастни да натискат копчета в определен порядък, като са използвали метода проба-грешка. Идеята била всички участници да си спомнят след сън последователността на натиснатите копчета. Оказало се, че децата се справят по-добре с подобни тестове за експлицитна памет на участниците.

Малчуганите имат по-бавна вълнова активност в съня, която пък е свързана с по-добрите постижения в опитите с експлицитната памет. Учените посочват, че най-дълбоките фази на съня имат и най-бавна вълнова активност. Тя е свързана с умението за учене, мислене и запаметяване. Ето защо след дълбок сън децата показват по-добра памет и по-добри резултати в училище, съобщи ТВ7.Добави коментар