Много музика и малко театър

63
Много музика и малко театър

Арт студио за деца

Арт студио в сърцето на София прилага нестандартен начин за творческа провокация. Чрез много музика, танци и забавления създателите му се опитват да мотивират децата да бъдат по-изобретателни и освободени.

В ателието, наречено „Много музика и малко театър", учениците се учат да пеят, запознават се с богатството на българското и световно музикално изкуство.

Пред тях се изнасят открити уроци за различни музикални инструменти и децата имат възможност да се докоснат до тях. Освен това малките могат да покажат своите артистични таланти в представления, които периодично изнасят пред своя публика, съобщи БНТ.

"Целта е децата да се запознаят с по-интересните композитори, които все още не са учили в училище. Целта ми е децата да придобият малко по-голяма обща култура и някак си да се възроди отново желанието на децата да свирят на класически музикални инструменти," казва учителката по музика Цветелина Димитрова.

В арт студиото се предлагат и уроци, които представят различни техники от изобразителните и приложните занаяти и изкуства. Уникалното в ателието е древната живописна техника, наречена енкаустика."Специфичното за нея е, че се работи с восъчни боички, които си приготвяме ние. Както виждате, те са на твърда основа и специфичното е, че се работи с метални инструментчета, шпакли, които приспособяваме за това. Затоплят се върху котлончето, после се бърка в боичката, за да бъде тя разтопена.

След това боите се полагат върху дъска, някаква твърда основа. Най-интересното е, че боичките, като ги положим днес, след 1000 години те са в същото състояние. Тъй като восъкът е консервант, боичките не избеляват и не се натрошават. Най-старите и известни образци са Фаюмските портрети, които са на повече от 2000 години и са съхранени и днес," казва учителката по изобразително изкуство Емануела Трифонова.

Арт студиото е отворено към всеки, който желае да се занимава с изкуство или има нужда да сподели мисли за него. Два пъти в месеца се организират дни на отворените врати, които са напълно безплатни.Добави коментар