Министър отрече за матури за 4-годишните

33
Министър отрече за матури за 4-годишните

Министър Анелия Клисарова категорично отрече информациите, че се готвят матури

Министърът на образованието проф. Анелия Клисарова категорично отрече информациите, че се готвят матури за децата от 4 до 6-годишна възраст в детските градини.
Според публикация на в. "24 часа" обаче, проект на МОН, подготвен за приемане от Министерския съвет в началото на март, предвижда миниматури за децата, на които да бъде проверено нивото на езиковото им развитие. За целта били отделени 150 000 лева.

"Категорично няма да има матури за децата на 4, 5 и 6 години. В никакъв случай няма да има препитвания и няма да има изпити, тъй като единодушно цялото общество е взело решение", заяви проф. Клисарова, цитирана от БТА.

Тя обясни, че в министерството има различни предложения за скрининг тестове за деца, като има родителски комитети, които са "за", а други родители са "против" тях. По думите на Клисарова скрининг тестовете нямат обаче нищо общо с препитванията и с матурите, като ги има в много страни. Тя отбеляза, че сред тях са Германия, Швейцария, както и държави от Азия.

"В тези страни скрининг тестовете се правят не от учители, а от психолози и чрез тях се установява каква е готовността на децата за първи клас", каза Анелия Клисарова.

Тя добави, че трудно може да се направи някакво препитване на децата на 5 и на 6 години, но и сега има "по-елитни" училища, в които се правят тестове за прием на първокласниците.

Това е положителен опит взаимстван от доста развити страни, като Япония да речем. Друг е въпросът с тези кадри в образованието какво ще се постигне. От поне 20-30 години за учители се учат най-вече хора от които нищо друго не става.
браво "Според мен доста е рано и е несправедливо на тази възраст да се предизвиква стрес и у децата, и у родителите, и такива тестове на бива да се правят", заяви образователният министър.

В момента матури държат зрелостниците и четвъртокласниците.

Националното външно оценяване за учениците от четвърти клас беше въведено от бившия министър на образованието Даниел Вълчев. Целта е да се провери нивото на усвоените знания от четвъртокласниците при завършване на начална степен на образование.

Преди дни се заговори за отпадане на часовете по история от програмата за 11 и 12 клас според новия проект на МОН "За по-качествено образование". От министерството уточниха, че промени в учебните програми по история може да има едва след приемането на нов закон за предучилищното и училищното образование, както и обществено одобрение.Добави коментар