Месецът, през който детето проявява своя темперамент

272
Месецът, през който детето проявява своя темперамент

Още през първите седмици се долавят някои особености, но най-силно нравът си личи през...

През втория месец бебето вече има свой темперамент. Родителите вече привикват към режима му, разбират неговите потребности и желания. Познават навиците му.

Именно през този месец може да забележите първите основни черти от характера на бебето, а в самия му край то ще е наддало с 600-1000 гр. На височина ще порасне с още 3 см.

Едно здраво бебе през втория месец спи през нощта около 6 часа без прекъсване. За да се радвате на добър сън вечерно време, не позволявайте на мъника да спи твърде продължително през деня. Най-оптималният вариант за цялото семейство е кратък дневен сън и продължителен нощен.

За да не провокирате развитието на крива шия или пък деформация на главата на детето, периодично променяйте позата му на сън. Слагайте го ту наляво, ту надясно. По този начин стимулирате равномерното развитие на мускулите.

Към края на втория месец бебето започва да следи движещите се около него предмети. Интересува се от въртележката над леглото. То вече може да вижда и по-надалеч от 50 см.

С любопитство разглежда лицето на майка си.

Засега бебето не различава цветовете. Умее да вижда бяло и черно. Поради това съветваме да привличате вниманието му с по-контрастни предмети, залагайки преимуществено на светлите тонове.През този месец родителите може да забележат, че детето започва да се вслушва в гласове, разговори и музика. Върти глава при звуков дразнител. Дори може да издава само звуци.

Общувайте с детето, показвайте му околния свят и му разказвайте за предметите наоколо. През втория месец мъникът все по-успешно различава гласовете на околните. Обича да се общува с него. Радва се при срещи с вече познати лица.


Добави коментар