Матурите - мерки за сигурност

59
Матурите - мерки за сигурност

Тестът по български ще бъде създаден в деня на матурата

Тази година ще има изключителни мерки за сигурност при определяне на теста за матурата по български език и литература. Министерството на образованието е разработило безпрецедентна стратегия, за да няма изтичане на информация.

За първи път тестът ще бъде създаден сутринта преди самия изпит, предаде БНТ. В създаването му ще участват журналисти и експерти от министерството. Мярката се налага тъй като, миналата година трите теми за изпита изтекоха предварително по време на превода на материалите на брайловата азбука и заради това бяха уволнени двама чиновници от министерството.

За явяване на държавния зрелостен изпит по български език и литература на 17 май заявления са подали 67 762 ученици. На 19 май са матурите по втория предмет по избор на учениците, а държавните зрелостни изпити по желание на децата ще се състоят от 20 до 29 май.

Новата учебна година започва на 15 септември, каза днес министър Игнатов. Дали това ще се промени за в бъдеще зависи от решението на експертите и дали обществото ще приеме евентуална нова дата. Например - Синдикатът на българските учители е харесал датата 1 септември.Добави коментар