Математиката спъна седмокласниците

78
Математиката спъна седмокласниците

Седмокласниците са получили по-високи оценки по български език и литература

Всеки пети седмокласник (22%) има двойка на изпита по математика. А една четвърт (25%) от зрелостниците са получили слаба оценка по география. Това показват резултатите от националното външно оценяване и матурите, които бяха представени от експерти на Министерството на образованието и науката (МОН).

Бъркат неравенство с уравнение

Сред най-честите причини за грешките, които допускат седмокласниците при решаването на задачи, е това, че не четат внимателно задачите и така бъркат неравенство с уравнение, обясни Евгения Костадинова, шефка на дирекция "Образователни програми" в министерството. Седмокласниците масово са се затруднили и да превърнат в алгебрична задача условие от реалния живот за похарчени пари например.

В същото време експертите са установили, че седмокласниците са получили по-високи оценки по български език и литература. С повече от 5.50 са оценени 11,45% от децата, които са държали изпит по този предмет.

И за седмокласниците, и за зрелостниците е най-трудно да се изразяват и аргументират със собствени думи. При преразказа по български език и литература учениците в седми клас най-често са допускали ненужни повторения или са пропускали важни епизоди, бъркали са променливото "я" или двойното "н". Това обаче се грешки, които се допускат и от възрастните, обясни Костадинова.

По традиция най-добри средни резултати по математика и български език се отчитат при седмокласниците в София-град, Смолянско и Варненско, а най-слабите са в Плевенско, Силистренско и Разградско, информира в. Труд.

Все повече дванайсетокласници избират да пишат съчинение-интерпретация или есе, обяви министърката на образованието проф. Анелия Клисарова. Преди 7 г. това са били едва половината зрелостници, докато сега това са направили над 70%. 214 младежи са получили максималния брой - 100 точки, на единия от изпитите, но нито един няма максимума точки и на двата предмета. Сто ученици имат по 2 пълни шестици, които се получават за резултат над 95 точки. Двама дванайсетокласници не са "уцелили" нито една точка и на двата изпита.

На матурата по български език и литература средният успех на зрелостниците е 4.26, което е малко по-високо от м.г. - 4.18. Сред въпросите, които са ги затруднили, е питане от кое стихотворение е даден цитат, като не са се сетили, че съответният текст е от "Ни лъх не дъхва над полени..." на Пенчо Славейков. Не са разбрали и от коя творба са героите Борис, Павел и Стефан. Явно на зрелостниците не им се чете "Тютюн", коментираха от МОН.

Неприятна изненада с географията

И макар че една трета от завършващите са избрали да се явят на матура по география, явно не всички са преценили добре силите си, защото това е предметът, по който има най-много двойки. Експертите твърдят, че тази година въпросите не са били по-трудни. Двойно повече точки спрямо миналата година са изкарали младежите, които са избрали да пишат върху философски цикъл въпроси.

Резултатите на випуска - по-лоши


Днешните седмокласници показват по-лоши резултати спрямо матурите, които самите те са държали в четвърти клас, сочи външното оценяване.

При зрелостниците пък има застой в посредствеността. Абитуриентите са получили средно 54 точки на изпита по български език и литература. През 2008 г. част от учениците от същия випуск са се явили на изпит след 7-и клас и тогава са имали средно 59 т.Добави коментар