Малките деца произвеждат повече антитела срещу COVID-19

9
Малките деца произвеждат повече антитела срещу COVID-19

Децата под 10-годишна възраст произвеждат по-голямо количество антитела, в сравнение с юношите и възрастните, след като са били заразени с COVID-19

Децата под 10-годишна възраст произвеждат по-голямо количество антитела, в сравнение с юношите и възрастните, след като са били заразени с COVID-19, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Агенцията цитира изследване, публикувано в изданието на Американската медицинска асоциация. То дава отговор на въпроса защо малките деца са по-малко засегнати от симптоматичните форми на COVID-19. Учените анализирали 31 000 серологични теста, които измерват количеството антитела в кръвта. Те били направени в Ню Йорк между месеците април и август 2020 година.

Специалистите се съсредоточили върху позитивните тестове от коронавируса, свидетелстващи за изкарана зараза от него. Според получените резултати децата на възраст между 1 е 10 години са развили средни нива на антитела IgG значително по-високи, от тези на възрастните.

Средните нива на антитела IgG при малките деца се оказали два пъти по-високи в сравнение с групата на 11-18 годишните. А нивата на последните били 2 пъти по-високи, от тези на 19-24 годишните. Поради по-добрия имунен отговор се изяснява защо при малките деца се проявяват по-рядко симптомите на COVID-19 и тежкото протичане на болестта.

Добави коментар