Малки манипулатори

335
Малки манипулатори

Как да устоите

Децата манипулират родителите си - могат го и го правят редовно и с успех. Някои намират правилните техники инстинктивно, други се научават с времето. А понякога са толкова добри в манипулирането, че то е напълно неусетно. Все пак, рано или късно, ще го забележите. Как да го спрете:

Запазете спокойствие. Когато усетите „капана”, поемете дълбоко дъх и бройте до колкото е необходимо. Ако не успеете да се овладеете, просто подарявате контрола на малкия манипулатор.

Покажете кой е шефът. Детето може да плаче, чупи, хвърля и т.н., но вие не бива да се предавате. Поддадете ли пред която и да е от споменатите „техники”, просто ще го научите, че тя е работещата - подгответе се да я виждате все по-често. Пред манипулативното дете не може да си позволите да показвате каквато и да е слабост.

Логика вместо емоции. Манипулативното дете ще даде всичко от себе си, за да докосне именно родителските ви емоции - не го позволявайте. В спорни ситуации винаги се аргументирайте логично и не се поддавайте на емоции. Не забравяйте, че вие имате последната дума.

Разкрийте ги. Веднага щом разберете крайната цел (и желание) на малкия манипулатор, обяснете, че сте наясно за какво се бори, но това просто няма да се случи.Коментари

Коментар: 1
манипулативно дете

наясно съм със състоянието но детето вече е на шест и не желая да го пречупвам а само да го огъня и отчасти да овладея нещата


  • 1

Добави коментар