Мълчаливото дете

1258
Мълчаливото дете

Какво да направим?

Раждането на дългоочакваното дете е огромна радост за всяка майка. Естествено, че любимото чедо на всяка майка е най-страхотният човек на света. Огромно щастие е да наблюдаваш развитието на детето си.

Първо виждаме как бебето ни се учи да хваща дрънкалката в ръка, после – как се научава да се обръща, да сяда, да пълзи... Със затаен дъх следим първите му крачки и с нетърпение чакаме да изрече първата си думичка. Няма по-голямо щастие от първата думичка „мама“, произнесена с любимото детско гласче. Но понякога се случва детето дълго да не започне да говори и даже на две-три години да мълчи. Проблем ли е мълчаливото дете? Как да намерим пътя към неговото разрешаване?

Защо децата мълчат?


Когато родителите разберат, че детето им не започва да говори в нормалния за това период от развитието му, изпадат в паника. През главите им минават какви ли не мисли – от това, че е изоставащо в развитието си, до това, че е болно. Тук важно е да не се изнервяме, а да се ориентираме в ситуацията. Поговорете с родителите си и ги питайте на каква възраст сте започнали да говорите вие и другите членове на семейството. Напълно възможно е да е наследствено и детето да не говори, защото всеки в семейството му е започнал да произнася първите си думички на доста късна възраст.

От друга страна, причината може да е друга: на детето ви може да му липсва общуването, ако не говорите с него достатъчно, то просто няма създаден навик за общуване. Причината може да се крие и в семейната атмосфера: нездрава, изнервена атмосфера, постоянни кавги и крясъци – това влияе негативно на децата, някои от тях млъкват и просто не желаят да говорят. Според някои психолози „препятствие“ пред проговарянето на детето са и съвременните технологии – компютърът, телевизорът, телефонът.Заведете детето на лекар

Във всеки случай, каквото и да ви тревожи в поведението или здравето на детето ви, трябва да се обръщате към лекар. Единствено той може да даде отговор на всички въпроси, които ви интересуват. Поговорете с педиатъра, запишете си час при детски невролог. Допустимо е децата до около две и половина години да не говорят, но на вече 3-годишно дете може да се постави диагноза „забавено развитие“ и да му се назначи съответното лечение.

Сравняване

Винаги ще се намерят сред познатите ви такива, които да ви разказват как техните деца вече рецитират стихчета и вече говорят с цели изречения, докато вашето дете мълчи. Родителите обожават да се хвалят с децата си, но ако някой ви го разказва, за да ви обиди или да ви накара да завиждате, не му обръщайте внимание. И още нещо: в никакъв случай не сравнявайте детето си с другите. Всяко дете е индивидуално. Между впрочем, психолози са забелязали, че деца, които проговарят по-късно от връстниците си, често се оказват по-умни и по-способни. Дете, което е започнало да говори чак на 4 години, може изведнъж да говори с цели изречения и да рецитира стихове. Не се съмнявайте, че вашето дете е най-доброто и най-умното. Един ден то непременно ще започне да говори.Какво да правим?

На този въпрос могат да отговорят по-скоро детските психолози и невролози. Продължавайте обаче да се занимавате с развитието на детето си – говорете си с него, коментирайте всяко свое действие, показвайте му различни предмети и назовавайте на глас името и цвета им. Не изисквайте от детето незабавно да повтори казаните от вас думи, тези знания остават в подсъзнанието и пасивния му речник. Един ден обаче то ще може да повтори всичко, за което сте му говорили по-рано.

Можете да му правите импровизиран куклен театър – тази игра не само е забавна, но и развива говорните навици. Ограничете му гледането на телевизия или го заменете със слушане на аудиоприказки, или просто му четете.

В никакъв случай не крещете на детето си, това не води до нищо добро. На детето ще му е забавно и интересно, ако копирате звуците, които то произнася и ще се опитва на свой ред да произнася това, което казвате вие. Давайте цялата любов на детето си - това е най-сигурният и верен път към щастливото му и пълноценно развитие.Добави коментар