Любимото одеялце

125
Любимото одеялце

Защо любимата играчка има такава магическа сила?

Има причина малките деца да търсят спокойствие и комфорт в любими предмети. За малкото дете гушкането в одеялцето или плюшената играчка е успокояващо и приятно. Чрез тях то успява да контролира емоциите си.

Това е и причината повечето деца да избират за любима вещ пухкави и меки предмети. Често те са свързани по някакъв начин и с майката - одеялцето, с което бебето е завивано като малко и което мирише на мама. Разбира се, изборът може и да е невъзможен за логично обяснение - детето може да реши любимата му вещ да е и единият от чорапите му.

Според специалистите повече от 60% от малките деца в даден момент имат нужда, търсят и намират любима вещ, която ги успокоява и им помага в различни стресови ситуации. Въпреки че някои деца се привързват към играчка или друга любима вещ от съвсем малки, в повечето случаи това се случва след първия рожден ден.

В този период настъпват сериозни промени в ежедневието на хлапето. Децата започват да се движат повече и да осъзнават, че те самите са нещо отделно и различно от мама и татко. Идва моментът на тревога от раздялата с вас. Когато обаче в такъв момент детето държи любимата и позната играчка, всичко става поносимо и приемливо. Любимата вещ се превръща в задължителен източник на сила за справяне с ежедневните събития, особено когато те са свързани с отсъствието на мама.

Успокояващите, или „преходни” (както ги наричат психолозите) предмети, са сладки и забавни, но може да се превърнат и в проблем. Опитът да излезете от дома без одеялцето, например, може да причини на детето ви нервна криза. Разбира се, осъзнавате, че за малкото човече светът е страшно място и точно това одеялце му дава сили и смелост. Това обаче не означава, че не може да въведете някои правила - трябва да има места и моменти от ежедневието, в които играчката не присъства.

Пристрастяването на децата към любими вещи обикновено трае около 1-2 години - тогава вече детето ще може да контролира емоциите си само. Междувременно, приемете положението такова, каквото е - очарователен етап от пътя на дребосъка към самостоятелност.Добави коментар